Politiek

‘100 procent DNA-match in moordzaak Marianne Vaatstra’

19-11-2012 07:19

Volgens misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft de politie een verdachte opgepakt in de zaak Vaatstra. Er zou een 100 procent DNA-match zijn die de 44-jarige man verbindt aan de moord op Marianne Vaatstra in 1999. Dat meldde De Vries maandagochtend op Twitter.

Mijlpaal
De verdachte is zondagavond rond 23.00 uur opgepakt in zijn huis. Toen is ook de familie van Vaatstra ingelicht, vertelt De Vries tegenover het ANP. “Ik zou dit niet op Twitter zeggen als ik niet honderd procent zeker was dat dit klopt. Dit is een geweldige mijlpaal”, benadrukt De Vries

Volgens de misdaadverslaggever is de verdachte gevonden dankzij het DNA-verwantschaponderzoek, dat eerder dit jaar werd gehouden. De man is een blanke boer en een bekende van de familie. Hij zou volgens De Vries in het plaatsje Oud Woude wonen, nog geen 2,5 kilometer van de plaats waar de toen 16-jarige Vaatstra werd vermoord. “Mijn blijdschap over doorbraak en 100 procent match in de zaak Vaatstra kent geen grenzen! Dit is het nieuws waarop we altijd hebben gewacht”, jubelde de misdaadverslaggever op Twitter.

Verwantsschapsonderzoek
Het verwantsschapsonderzoek begon eind september in de omgeving van het weiland in Veenklooster waar Vaatstra werd gevonden. Ruim 8000 mannen werden opgeroepen om hun DNA af te staan, 89 procent van hen deed dat ook.

Het idee achter dit onderzoek is dat er via een familielid een match gemaakt kan worden met de daadwerkelijke dader. Vandaar dat alle mannen die in een straal van 5 kilometer rondom het plaats delict woonden werden aangeschreven. Het NFI verwachtte destijds ongeveer 5 maanden nodig te hebben voor de analyse, maar zondagavond bleek dat er al een match was. De politie laat weten niet op de berichtgeving van De Vries in te gaan.