IDFA-recensie: Dries van Agt werkt bij de Shin Beth

19-11-2012 22:40

Hoe komt het toch dat staatsmannen en militairen na afloop van hun werkende leven opeens soft worden en van mensen gaan houden? Dries van Agt bemint opeens de Palestijnen. De voormalige leiders van de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth veranderen in vredesduiven. Eerst expanderen, martelen, executeren, Gaza bombarderen, en nu pleiten voor onderhandelingen met Hamas. Stop met het bombarderen van de Gaza! Voor het eerst praten de Shin Beth-leiders in het openbaar, in de hyperactuele documentaire The Gatekeepers.

Noem het voortschrijdend inzicht. Eerst je vijand demoniseren, de ‘terrorist’ terroriseren en daarna klaarstaan met de vredestak. Maandag vielen 19 burgerdoden bij Israëlische bombardementen van de Gazastrook. Een Hamas-leider die raketlanceringen ter plaatse organiseerde, was het doelwit. Een zinloze vergeldingstactiek, valt af te leiden uit de fantastische documentaire The Gatekeepers, die deze week op het IDFA-festival draait. Daarin komen zes voormalige leiders van de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth aan het woord. Zes mannen, die decennia lang verantwoordelijk waren voor het bestrijden van het Palestijnse en later orthodox-joodse extremisme.

Westbank en Gaza
‘Door elke overwinning op de Palestijnen, komt onze nederlaag in de oorlog dichterbij,’ roept een spionnenleider in The Gatekeepers. Hij legt haarfijn uit waarom de Israëli’s deze strijd niet kunnen winnen. En dat het momentum voor vrede na de dood van jitschak Rabin definitief verkeken is. ‘We hadden nooit de Westbank en Gaza moeten bezetten’.

Deze ijzervreters maken van hun hart geen moordkuil. Avraham Shalom bekent dat hij toestond dat twee Palestijnse buskapers door het leger werden gelyncht. ‘Alleen doordat een journalist ter plekke foto’s heeft gemaakt, kwam in het in de openbaarheid. Daardoor moest ik ontslag nemen,’ roept hij verontwaardigd. Toch ziet ook hij de zinloosheid van continu geweld. ‘Als de politiek geen vrede wil, kunnen wij niets doen, alleen zelfmoordaanslagen voorkomen’, zegt een ander. ‘En de huidige politieke leiders willen geen vrede’.

Veel hoop voor de huidige Gaza-crisis bieden de heren niet. De beste stuurlui staan aan wal, en achteraf is het makkelijk praten. Maar hun late besef van de zinloosheid van het conflict is onthutsend. Kijk naar The Gatekeepers op het IDFA en huiver.