Shanti Snyder: uitzonderlijk talent

20-11-2012 09:23


Shanti Snyder, zegt die naam je iets? Het is niet een van de vele mensen die ooit aan Idols heeft meegedaan of die zich ooit probeerde te verkopen in Hollands Next Top Model. Deze 31-jarige dame met een Japanse vader en een Amerikaanse moeder staat op het punt het hart van menig Nederlands jazz-liefhebber te veroveren.

In Japan is ze allang geen goed bewaard geheim meer. Niet alleen zingt Shanti zichzelf een weg omhoog in de iTunes Charts, ook presenteert ze een muziekshow op tv die internationaal werd uitgezonden en is ze te horen in populaire Japanse animatiefilms. En alsof dat nog niet genoeg is, zingt ze haar nummer Home in een koffiereclame terwijl Scarlett Johansson vertelt hoe geweldig de caffe latte van dit merk is. “Al deze zaken hebben mijn muzikale carrière een enorme boost gegeven, maar dat was niet waarom ik het in de eerste plaats deed,” vertelt Snyder wanneer we haar aan de telefoon spreken. “Ik vind het heel leuk om dingen naast het zingen te doen. Al heeft bijvoorbeeld het presenteren van die TV show wel geholpen met de deal die ik uiteindelijk kreeg bij Colombia Records. Soms werd er in de show ook gezongen door presentatoren en daar viel ik op.”

Geluk met familie
Shanti heeft het talent niet van een vreemde. Als dochter van een Amerikaanse zangeres en met de drummer van één Japans meest populaire rockbands als vader is het geen verrassing dat Shanti Snyder ooit bedacht om zangeres te worden. “Natuurlijk heb ik geluk gehad met mijn ouders en heb ik op die manier een voorsprong op anderen. Mijn vader geeft me advies wanneer ik dat nodig heb over business en samen werken. Maar hij heeft mij nooit verteld wat ik moet doen of aangeprezen bij een platenmaatschappij. Toen bij eerste album uit kwam, wilde ik ook niet dat erbij gezegd werd wie mijn vader was. Ik wil dingen zelf doen, bij het volgen van je hart hoort ook je eigen pad maken.” Ook ziet ze haar ouders niet als haar grote idolen. “Ik heb enorm veel respect voor mijn ouders en de dingen die zij bereikt hebben in de muziekindustrie, maar dat zegt niets over mij. Mijn idolen zijn mensen als Marvin Gaye, Sting, Joni Mitchell: mensen waar muziek uit het hart komt. Ik ben gek op genres als soul en pop. Groovy Music heeft mijn absolute voorkeur.”

Warme drank op een koude winterdag
Het dromerige geluid dat ze produceert op haar nieuwe cd Cloud 9 is perfect voor de koude winterdagen. Sluit je ogen en de brandende open haard is er makkelijk bij te fantaseren. Zelf zou Shanti het beschrijven als ‘a nice warm drink on a cold day’. De CD is een selectie van haar beste nummers, met een aanvulling van nieuwe nummers. De meeste nummers zijn echter opnieuw gearrangeerd of opgenomen met gerenommeerde artiesten uit de Nederlandse jazzwereld als trompettist Angelo Verploegen en pianist Marc van Roon. Zo ontstaat er een geheel nieuwe CD, die voor zowel herkenning als verrassing zorgt. “Het was een eer om met deze mensen samen te werken. Bij geen enkele andere muziekstijl is samenwerking zo belangrijk als bij jazz. Elk liedje is een afspiegeling van verschillende karakters en de band die de muzikanten samen hebben.”

Cloud 9 is het eerste album dat in Europa van de zangeres wordt uitgegeven. Het label Supertracks van Challenge Records laat zien dat jazz hip and happening is met artiesten als Michiel Borstlap en Kim Hoorweg. Shanti past goed in dit rijtje. Haar album Sunny & Blue werd nummer 1 in de iTunes Jazz Charts en in 2011 haalde het album de tiende plaats in de gewone iTunes Chart – vrij uitzonderlijk voor een jazzplaat.

Meer dan jazz
Als Norah Jones een Japans zusje zou hebben, zou het Shanti Snyder kunnen zijn. Snyder weet echter niet of ze dit als een compliment moet zien. “Ik wil liever gezien worden als een individu, maar de vergelijking kun je nooit ontwijken. Ik weet dat ik daar ook nog hard voor moet werken. Ik wil de eerste zijn bij wie mensen naar het concert komen en denken ‘Wauw, ze is nog beter dan op de CD!’”

Ondanks dat Japan niet echt bekend staat om haar jazz artiesten, zijn er wel degelijk veel te vinden volgens Snyder. “Ik zie mezelf als een voorbeeld voor al die Japanse jazzmuzikanten die ook naar het buitenland willen met hun muziek. Als ik het kan, kunnen anderen mensen dat immers ook.” Jazz was voor de zangeres een logische keuze. “Mijn opa is een jazz pianist in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. In de Verenigde Staten speelde hij in verschillende gigs, waar hij mij mee naartoe nam.” Toch is jazz niet het enige wat Shanti kan. “Ik heb veel jingels ingezongen voor verschillende TV-programma’s, dus daar leer je veelzijdig te zijn. Veel mensen zien mij nu als een jazz-muzikante, omdat ik bij een jazz-label zit, maar ik zou mezelf niet bestempelen als een typische jazz-muzikante. Ik ben zoveel meer.”