Bladen

VARA woest op VARA

21-11-2012 19:30

Harde woorden op de website van het VARA-programma Vroege Vogels. ‘Afschuw’, ‘woede’, ‘illegale actie’. En het opmerkelijke is: de woede betreft een ander programma van de rode omroep, VARA-vlaggeschip De Wereld Draait Door. Daarin werd dinsdag voor ruim een miljoen kijkers live een houtsnip klaargemaakt en verorberd door presentator Matthijs van Nieuwkerk. De beschermde diersoort houtsnip dus.

“Namens de redactie van Vroege Vogels willen we onze afschuw uitspreken over het onderwerp in de uitzending van De Wereld Draait Door op dinsdag 20 november waarbij een houtsnip werd bereid,” aldus twee eindredacteuren van Vroege Vogels. “Het gaat om een beschermde vogel waarop in ons land niet mag worden gejaagd. De koks zetten in het programma aan tot illegale actie door te beweren dat ‘jagers die een eigen jachtterrein hebben erop mogen schieten’. Ook vertelde Robert Kranenborg dat hij zo’n vogel wel eens illegaal had bereid. Dit alles zonder dat er weerwoord kwam. Vroege Vogels is daar erg ongelukkig over, net als de vele mensen die er naar ons of elders hun woede over uitspreken.”

Het volk verheffen kan op verschillende manieren, maar een lief vogeltje leren waarderen als ‘Bécasse à la Presse’ is daar dus geen van, vinden de makers van het natuurprogramma. Ook op Facebook is de kritiek niet van de lucht. Er gaan zelfs stemmen op om ‘kutkok’ Robert Kranenborg zelf eens te stoven. Hieronder is het fragment met Kranenborg en een watertandende Van Nieuwkerk terug te zien.