Jeugd Ajax laat het afweten

22-11-2012 13:00

Ajax-Dortmund was niet alleen een wedstrijd tussen een Nederlandse en een Duitse club in de Champions League, maar ook tussen twee teams die zich (noodgedwongen) voor een groot deel op de jeugd richten. Normaal als Ajax verliest is de kop in elke krant ‘Jongetjes verliezen van mannen’, maar tegen een club waarvan de meeste spelers onder de 25 zijn gaat dat minder op.

Jonge spelers
Aan het begin van dit millennium stond Borussia Dortmund aan de rand van de afgrond. Financieel dan. Sportief heeft de club meestal wel in de top meegedraaid. Maar ineens was het geld dus op, ongeveer op het moment dat Bert van Marwijk de teugels van de Duitse club in handen nam. Een cultuuromslag was het gevolg, niet langer werd er ingezet op grote, sterke, ervaren mannen met de longen van een paard, maar op jonge, betaalbare technische spelers. En voor het eerst in lange tijd werd er richting de jeugd gekeken, waar Nuri Sahin en Mario Götze de bekendste exponenten van zijn.

Klinkt een beetje als Ajax. Dat in 1995 met een grotendeels zelfopgeleid team de Champions League won. De eigen jeugd als belangrijke vormer van je selectie zien is een nobele filosofie, maar ook eentje die onzekerheden met zich meebrengt.

Geen garantie op succes
Niet elke lichting jeugdspelers is namelijk even succesvol. Heb je een lichting die even niet zo goed is, dan zakt het niveau van je eerste elftal flink. Op dit moment heeft Ajax even niet zo’n succesvolle jeugd, want er mag dan wel worden gejuicht over het aantal jeugdspelers in het eerste elftal, maar nadere inspectie zet daar vraagtekens bij.

De basis van Ajax tegen Dortmund:

Vermeer: Sinds zijn dertiende bij Ajax.

Van Rhijn: Sinds zijn elfde bij Ajax.
Alderweireld: Sinds zijn vijftiende bij Ajax.
Moisander: Kwam op zijn achttiende naar Ajax, maar slaagde in zijn eerste periode niet.
Blind: Sinds zijn veertiende bij Ajax.

De Jong: Sinds zijn zeventiende bij Ajax, vooral opgeleid door De Graafschap.
Poulsen: Aankoop op zijn tweeëndertigste.
Enoh: Sinds zijn tweeëntwintigste bij Ajax, sinds zijn twintigste bij Ajax Cape Town.

Lukoki: Eigen jeugd.
Eriksen: Op zijn zestiende naar Ajax gehaald.
Boerrigter: Opgeleid bij FC Twente, op zijn negentiende voor het eerst naar Ajax.

Is iemand die op zijn zestiende vanuit het buitenland naar Ajax komt eigen opleiding? Als daar zoals bij Eriksen en Fischer grof geld voor is neergelegd?

Als dat niet zo is, dan zitten de eigen opgeleide spelers van Ajax vooral in de verdediging, die gisteren vier treffers te verduren kreeg en na vijf wedstrijden al op twaalf tegentreffers staat. Is de focus op de jeugd je dat waard. In een voetbalwereld die geregeerd wordt door geld en waarbij een ronde langer in de Champions League miljoenen kan opleveren is het onverantwoord je lot in handen van een stelletje klungels te leggen. Zelfopgeleide klungels, maar wel klungels.

CC-foto: Paulblank