Business

Beurzen maken pas op de plaats

23-11-2012 10:55

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen bleven vrijdag hangen rond de slotkoersen van een dag eerder. Een stijging van het Duitse ondernemersvertrouwen wist de handel niet op gang te brengen. Beleggers hielden hun kruit droog aangezien Wall Street vrijdag maar een halve dag open is.

,,Het is rustig aan het einde van een weinig enerverende beursweek. De omzetten zijn laag. Wall Street was gisteren dicht en is vandaag maar beperkt open. Het gesteggel in Brussel over de EU-begroting heeft geen impact op de markten. Alleen als het heel lang gaat duren of wanneer ze er helemaal niet uitkomen zal het vertrouwen in de EU verder afbrokkelen'', aldus private banker André Sirks van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,3 procent hoger op 328,53 punten. De MidKap-index bleef onveranderd op 514,74 punten. De beurs in Parijs zakte 0,1 procent, terwijl Londen 0,2 procent wist te winnen. Frankfurt bleef ongewijzigd.

In Duitsland bleek dat het vertrouwen van ondernemers in de economie in november onverwacht is toegenomen. Het is de eerste verbetering van het sentiment in meer dan een halfjaar tijd.

In Brussel is de strijd om de Europese meerjarenbegroting losgebarsten. Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel moet er nog een lange weg worden afgelegd. Zij verwacht niet dat er vrijdag een akkoord zal worden bereikt.

Grootste stijger in de AEX was supermarktconcern Ahold met een winst van 1,7 procent na een adviesverhoging door Nomura. KPN stond onderaan met een min van 0,6 procent.

In de MidKap zakte Delta Lloyd 1,3 procent. De verkoop van de Duitse activiteiten van de verzekeraar aan het Japanse Nomura gaat niet door. Nomura kreeg niet op tijd toestemming van de Duitse toezichthouders. Ook speelden de zwakke marktomstandigheden een rol. Delta Lloyd handhaafde de verwachting voor 2012 en gaat verder in de kosten snijden.

Op de lokale markt werd de handel in het aandeel Vivenda stilgelegd nadat oud-bestuurder Martin van der Linden faillissement van de mediagroep heeft aangevraagd. In een reactie liet Vivenda weten zich te beraden op de onstane situatie.

De euro was 1,2895 dollar waard, tegen 1,2871 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 87,07 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper.