Business

Beurzen omhoog in rustige handel

23-11-2012 14:53

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen wisten zich vrijdag op te trekken aan een hogere opening van Wall Street. De omzetten bleven echter laag vanwege een verkorte handelsdag op de Amerikaanse beurzen. Ook werd gewacht op de onderhandelingen over Griekenland, die maandag worden voortgezet.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,8 procent hoger op 330,18 punten. De MidKap-index klom 0,3 procent tot 516,55 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 0,6 procent.

In New York, waar de beurzen om 19.00 uur (Nederlandse tijd) zullen sluiten, stond de Dow-Jonesindex kort na opening 0,5 procent hoger. In de Verenigde Staten begint vrijdag het voor de detailhandel belangrijke seizoen van de kerstinkopen. Deze dag staat bekend als 'Black Friday'.

In Brussel barstte de strijd los om de Europese meerjarenbegroting. De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet voorafgaand aan de onderhandelingen al weten vrijdag nog geen akkoord te verwachten.

Volgens private banker André Sirks van Theodoor Gilissen heeft het gesteggel in Brussel over de begroting geen impact op de markten. ,,Alleen als het heel lang gaat duren of wanneer ze er helemaal niet uitkomen zal het vertrouwen in de EU verder afbrokkelen'', aldus Sirks.

Grootste stijger in de AEX was supermarktconcern Ahold met een winst van 2,4 procent na een adviesverhoging door Nomura. Maritiem dienstverlener SBM Offshore stond onderaan met een min van 0,5 procent.

In de MidKap zakte Delta Lloyd 1,3 procent. De verkoop van de Duitse activiteiten van de verzekeraar aan het Japanse Nomura gaat niet door. Nomura kreeg niet op tijd toestemming van de Duitse toezichthouders. Ook speelden de zwakke marktomstandigheden een rol. Delta Lloyd handhaafde de verwachting voor 2012 en gaat verder in de kosten snijden.

Op de lokale markt ging Vivenda ruim 31 procent onderuit. Oud-bestuurder Martin van der Linden heeft een faillissementsaanvraag ingediend voor de mediagroep. In een reactie liet Vivenda weten zich te beraden op de ontstane situatie.

De euro was 1,2933 dollar waard, tegen 1,2871 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,4 procent tot 87,73 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent duurder.