Klaauw/Brante kijken: Taxiregisseurs

23-11-2012 20:00

De huidige taxistandplaats op Centraal Station Amsterdam heeft een toegangspoort die de taxi’s een voor een toelaat. De taxi’s die worden toegelaten zijn zogenaamde kwaliteitstaxi’s. Om te zorgen dat deze kwaliteitstaxi’s hun klanten niet te veel laten betalen en wel meenemen in het geval van een kort ritje, staan er overdag twee taxiregisseurs, die volgens hun jasjes hosts zijn. Toch moet de politie en andere ordehandhavers met de regelmaat van de klok uitrukken om vechtende kwaliteitstaxichaffeurs in bedwang te houden.

In New York heb je zulke problemen niet, want daar zijn geen taxistandplaatsen, laat staan kwaliteitstaxistandplaatsen. Daar rijden taxi’s gewoon rond tot ze een klant tegenkomen. In Amsterdam mag dat niet van GroenLinks, want dat kost benzine. En dus is de taximarkt een regelrechte jungle, en als je een taxi neemt, mag je blij zijn als je alleen te veel betaalt.

Richard van der Klaauw en Maarten Brante laten regelmatig op DeJaap zien wat hen opviel tijdens hun dagelijkse werkzaamheden als fotograaf in respectievelijk Rotterdam en Amsterdam. Iedere avond rond achten.