Bladen

Paul McCartney: ‘Er was iets verdachts aan Jimmy Savile’

23-11-2012 12:40

Paul McCartney doet als een van de eerste sterren een boekje open over zijn relatie met de van kindermisbruik verdachte Jimmy Savile en de seksuele mores in de jaren zestig en zeventig. “Er was altijd iets verdachts aan Jimmy,” aldus de 70-jarige Beatle tegen The Independent.

Jimmy Saville was een kleurrijke en geliefde presentator van de BBC. Pas na zijn dood in 2011 doken er talloze beschuldigingen van kindermisbruik op en de Britse politie doet inmiddels strafrechtelijk onderzoek. Saillant is dat zijn eigen omroep, de BBC, een reportage over het gedrag van Savile in de doofpot probeerde te stopppen.

Vreemd
The Beatles waren goed bevriend met Saville. Hij presenteerde soms een concert van de band en dan gaven ze hem een lift naar huis. “Hij vertelde dan oorlogsverhalen en wij hingen aan zijn lippen, want hij was een geweldige entertainer,” vertelt McCartney. “Maar als we dan bij zijn huis stopten en vroegen of we even binnen mochten komen zei hij: ‘Oh nee, vanavond niet, jongens’. Wat toch vreemd is als je net iemand een lift naar huis hebt gegeven. Er was altijd iets verdachts aan Jimmy.”

Losbandig
De moraal was in de jaren ’60 een stuk losbandiger dan nu, vertelt de popster. “Het was veel opener, vrije liefde enzo. De anticonceptiepil was net op de markt. Maar in tegenstelling tot Jimmy waren wij ook jong. Het verschil tussen een 17-jarige jongen en een meisje van 15 is echt niet zo groot. Je wist het niet altijd zeker, maar onder de zestien was illegaal en dat deden we absoluut niet. Dat was ook niet nodig. Er waren genoeg meiden van boven de zestien.”

Het hele interview met Sir Paul McCartney is zaterdag te lezen in The Independent.

Cc-foto: Eddie Janssens