Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Kabinet op 31 zetels verlies, positie Rutte blijft zwak

25-11-2012 11:05

De positie van VVD en PvdA blijft zwak. Beide dalen deze week 1 zetel naar resp. 23 en 25. Samen staan ze nu op 31 zetels verlies. Maar 47 procent van de VVD-kiezers geeft aan weer VVD te stemmen en 58 procent van de PvdA kiezers weer PvdA. Dit patroon t.o.v. de Tweede Kamerverkiezingen is ook vergelijkbaar met de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Schagen,

SP, 50PLUS, PVV, D66 en CDA staan vergeleken met de verkiezingen op een duidelijke winst. Het CDA is deze week 2 zetels gestegen naar 17, 50PLUS deze week 1 zetel gestegen naar 8 zetels. 12 procent van alle kiezers boven de 50 stemt nu 50PLUS.

De ministers
Het vertrouwen in de ministers laat ook zien dat ook onder de VVD- en PvdA-kiezers weinig enthousiasme is. Normaliter scoren ministers in de eerste paar maanden overall duidelijk hoger. Asscher en Plasterk scoren het hoogst. Mark Rutte staat op de 11e plaats met alleen Ploumen en Blok eronder. Een groot verschil met het vorig kabinet waar Rutte (samen met De Jager) steeds bovenaan stond.

Eerste Kamer en Europa
In het bijgaande verslag (pdf) staan ook de antwoorden op stellingen over de Eerste Kamer en Europa. 63 procent vindt dat de Eerste Kamer alleen wetten moet beoordelen op kwaliteit. 62 procent voelt zich niet vertegenwoordigd door de leden van de Eerste Kamer.

Het cynisme over de Europese Unie zien we terug in de reactie op de verschillende stellingen. 71 procent vindt dat de begroting van de EU aanzienlijk naar beneden moet. 68 procent denkt dat Nederland toch door de knieƫn zal gaan bij de begrotingsonderhandelingen. 35 procent is positief over de toekomst van de EU. 32 procent vindt dat Nederland uit de EU moet stappen. Dat wordt het meest genoemd door de kiezers van de PVV (93 procent), 50PLUS (54 procent) en de SP (48 procent).