Groot Urk-mentaliteit teistert voetbal

26-11-2012 13:03

Het meest ontluisterende optreden van het afgelopen voetbalweekend vond deze keer búiten de kalklijnen plaats. Want kwam op naam van de voormalige mythe Marco van Basten. De wijze waarop Van Basten reageerde op het schamele gelijke spel van zijn kwakkelende ploeg tegen mede-laagvlieger VVV was beschamend laconiek. Van Basten straalde in alles uit dat het hem volstrekt koud laat of het goed of slecht gaat met ‘zijn’ sc Heerenveen. Omkomen van de honger zal hij toch niet. Schreeuwde hij. Non-verbaal. 

Als voetballer werd Marco van Basten er lang van verdacht van een andere planeet te komen. Marco trapte geen ballen: hij streelde ze. Met de fijngevoeligheid van een superieure biljarten. Bijnamen als San Marco komen nooit uit de lucht vallen. Van Bastens vroegtijdig einde van zijn grootse voetbalcarrière (chronische enkelblessure) vergrootte de mythe. De emotionele beelden van zijn afscheid in San Siro van de AC Milan-supporters én zijn huilende coach Fabio Capello staan in ieders heugen gegrift.

Na wat jaren in de anonimiteit te hebben doorgebracht, koos Van Basten alsnog voor een trainerscarrière. Na de luwte bij de Ajax-beloften volgde een tempoversnelling die elke logica tartte: Marco van Basten werd bondscoach. Van Oranje. Het aanvankelijke ontzag van de Oranje-internationals voor de voormalige wondervoetballer smolt al gauw als sneeuw voor de zon. Niet in de laatste plaats omdat de trainer Marco van Basten nooit op enige lijn in zijn tactische plannen te betrappen viel.

Kerst
Na zijn mislukte avontuur bij Oranje viel Van Basten ook op clubniveau stevig door de mand. Eerst bij Ajax. En sinds dit seizoen bij sc Heerenveen. Al zijn er excuses. In het sc Heerenveen-geval vertrok de complete (geweldig presterende) voorhoede Narsingh-Dost –Assaidi. Maar dat zag ik zelfs aankomen. Dus moet deze ontmanteling van sc Heerenveen ook voor Van Basten niet als verrassing zijn gekomen. Dat Van Basten deze onmogelijke uitdaging tóch aanging, wijst op overschatting van zijn eigen kwaliteiten. Onmogelijke uitdaging: clubicoon Foppe de Haan was namelijk zo oncollegiaal om de druk op Van Basten op te voeren door te stellen dat sc Heerenveen met dit spelersmateriaal in het linkerrijtje zou moeten eindigen. Een prognose die schril afsteekt bij de huidige armoedige veertiende plek van sc Heerenveen op de ranglijst.

Tot overmaat van ramp vertelt deze plek in de degradatiezone slechts het halve verhaal: er zit namelijk geen enkele progressie in het spel van sc Heerenveen. De kans dat Marco van Basten de kerst niet haalt bij sc Heerenveen is levensgroot. Enerzijds zou dat voor Van Basten zijn derde trainerslitteken op rij betekenen. Anderzijds bevestigt het voor de zoveelste keer dat een goede voetballer niet automatisch een goede voetbaltrainer is. Logisch: want het gaat om twee totaal verschillende disciplines.

Belachelijk
Het is dan ook ronduit belachelijk dat Boudewijn Zenden een paar dagen geleden zonder ook maar enig trainerspapiertje op zak tot assistent-coach bij Chelsea werd gebombardeerd. Het zoveelste bewijs dat de Groot Urk-mentaliteit (ons kent ons en niemand anders) die ook ‘televisieland’ in een ijzeren wurgreep houdt, stevig heerst in voetballand. Xelly ‘Zusje Van’ Cabau van Kasbergen als visagiste bij RTL Life 4 you en Boudewijn Zenden als assistent-coach van Chelsea zijn daar schokkende exponenten van.

Authentiek taalknutselaar Ton Broekhuisen is tekstschrijver/journalist/ghostwriter. Maar vooral columnist (onder meer vele jaren voor Metro) en blogger.