Sport

Harry Redknapp zal QPR redden… maar voor hoe lang?

28-11-2012 09:00

Nadat vorige week Roberto di Matteo bij Chelsea aan de kant werd gezet werd ook QPR-trainer Mark Hughes de laan uitgestuurd. Waar Chelsea redelijk verrassend met Rafa Benitez op de proppen kwam, lag de nieuwe trainer van de stadsgenoot er een stuk dikker bovenop. Natuurlijk zoemde de naam van Benitez al snel rond in de media. Maar de ex-manager van Liverpool meldde in interviews van een paar jaar terug dat hij nooit naar Chelsea zou gaan en dat de club geen geschiedenis heeft.

Toen het nieuws naar buiten kwam dat QPR Hughes had ontslagen duurde het vijf minuten voor de eerste “QPR – Quickly Phone Redknapp”-grap gemaakt werd. Iedereen weet natuurlijk dat de rossige trainer niet vies is van de miljoenen van eigenaren Tony Fernandes en Lakshi Mittal.

En de keuze voor Redknapp is een goede. Natuurlijk moeten we geen wonderen verwachten maar degradatie uit de Premier League is zeker ontloopbaar. We moeten namelijk niet vergeten dat hij gewoon een hele goede trainer en bovenal een zeer goede handelaar is. De vraag blijft alleen, hoe lang houdt hij het vol?

De trainerscarrière van de ex-middenvelder is namelijk zo onvoorspelbaar als maar kan. Hij begon als trainer bij Bournemouth AFC en daar bleef hij 9,5 seizoen om daarna 7 seizoenen lang trainer van West Ham United te blijven. Al vertrok Redknap bij West Ham een wedstrijd voor het einde van het seizoen 2000/2001 terwijl hij zijn contract voor vier jaar kon verlengen.

In het seizoen 2002/2003 wordt Redknapp trainer van Portsmouth na een seizoen lang technisch directeur bij de club te zijn geweest. Dat seizoen wordt Pompey kampioen van de Championship en promoveert het naar de Premier League terwijl Redknapp’s vorige club West Ham ironisch gezien de omgekeerde weg bewandeld. Tijdens het seizoen 2004/2005 krijgt de trainer bonje met clubeigenaar Milan Mandaric en neemt hij de ultieme wraak. Hij stapt op bij Portsmouth en stapt over naar de aartsrivaal Southampton.

Bij The Saints had Redknapp slechts een taak. De club moest in de Premier League blijven. Helaas voor Redknapp degradeerde de club dat seizoen en kwam een einde aan 27 seizoenen in de hoogste divisie. Redknapp begon nog wel aan een tweede seizoen in Southampton maar in december 2005 ging hij toch weer terug naar Portsmouth.

Zijn tweede termijn bij Portsmouth was een stuk succesvoller. Hij promoveerde met Portsmouth in 2,5 seizoen naar de Premier League en leidde de club naar de tweede FA Cup-winst uit hun bestaan.

Maar toen in Oktober 2008 Tottenham trainer Juande Ramos ontsloeg was de keuze voor Redknapp snel gemaakt en ook Tottenham leidde hij tot nieuwe hoogtes waaronder kwalificatie voor de Champions League en twee keer een vierde plaats in drie jaar. Maar omdat de trainer niet tot een overeenkomst kwam tot een contractverlenging werd hij in juni ontslagen en vervangen door Andreas Villas-Boas.

Maar Redknapp is terug. En Redknapp gaat vlammen. Nadat de eerste wedstrijd onder zijn leiding in 0-0 eindigde zal het er in de eerste plaats vooral om gaan om in de winterstop niet te ver achter te liggen. En dan zal er in de winterstop met de miljoenen van Fernandes en Lakshmi nog eens flink wat spelers binnengehaald worden door de man die spelers als Rio Ferdinand, Michael Carrick en Frank Lampard hun Premier League debuut gunde. Want er zijn twee dingen zeker in de carrière van Redknapp. Hij weet precies wat hij doet en hij vertrekt altijd wanneer je het niet verwacht. De vraag is nu alleen wanneer?