Politiek

SGP: verneuk uw Grieks restaurant

28-11-2012 07:46

Tweet van SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf, tevens hoogleraar empirische economie van de publieke sector aan de Erasmus Universiteit, in de nacht van dinsdag op woensdag: “Ik ga binnenkort maar weer eens bij de Griek eten. De rekening scheld ik ze wel kwijt.” Flauwe opmerking, als hij bij het Griekse restaurant Corfu in Utrecht had gedineerd, had hij wel anders gepiept.

De kwestie is dat ik veel Grieken ken. Althans, zij die een restaurant uitbaten in Nederland. Den Haag, Utrecht, Amsterdam, maakt niet uit. De beste Griek vind ik in een oogwenk. Allemaal keihard werkende Griekse Nederlanders. Het werken in de horeca is sowieso een zwaar beroep. ‘Tuurlijk, Kamerlid zijn is dat ook, laat staan het vak hoogleraar empirische economie van de publieke sector aan de Erasmus Universiteit. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten, snap ik.

Het moet deftiger…
Iedereen moet de grappen maken die hem goeddunkt. Maar als ik Elbert Dijkgraaf tegenkom bij Corfu aan de Oudegracht in Utrecht – voorwaar een nieuwswaardig Grieks restaurant– en hij dit geintje uithaalt, acht ik de kans groot dat ik hem even apart neem. Rustig zal ik hem dan uitleggen dat het botvieren van frustraties over de hardwerkende rug van de Nederlands-Griekse gemeenschap niet deftig is. Daarna zal ik hem voorstellen aan de eigenaar die vermoedelijk hetzelfde zal zeggen. De eigenaar van Corfu is een deftige man, moet u weten. Ooit deelde hij zijn tafel met mij terwijl het restaurant dicht was vanwege een familiefeest. Noaberschap heet dat, een term die weleens valt op SGP-bijeenkomsten.

…en we gaan niet freeloaden
Beste Elbert Dijkgraaf. Ik ben inmiddels volstrekt immuun voor Europa. Heb geen mening, angst noch hoop. Rustig wacht ik de plunderingen af. Maar we gaan niet freeloaden en ons ongenoegen botvieren over de rug van de Nederlandse Griek omdat we inmiddels miljarden hebben gestort aan Athene. Want dat is tokkiegedrag.

Nu ja, Dijkgraaf had natuurlijk ook niet de beste dag gisteren. De Tweede Kamer wil namelijk het verbod op godslastering afschaffen, Twitter is dan een mooie uitlaatklep. Maar daar is PVV-leider Geert Wilders helaas voor de SGP net een stukje beter in.

Enfin, tijd voor een Twitteraksie: #supportyourlocalgreek

INSTANT UPDATE – Dijkgraaf gaat vooruit betalen.