Beste België

29-11-2012 16:14

Beste België,

Mijn naam is Juliette. Een kleine 3 maanden geleden ben ik uit Nederland naar Leuven verhuisd voor mijn studie. De komende vier jaar zullen we elkaar dus veel gaan zien. Over het algemeen vind ik je best een puik pintenland (mag ik “je” zeggen?) en ben ik best tevree hier, maar ik heb toch wel wat kleine op- en aanmerkingen.

Ten eerste verbaas ik me vanaf de eerste dag over dat je nederige inwoners mij steeds een ‘Hollander’ noemen, een persoon uit ‘Holland’. Een goeie buur is beter dan een verre vriend, dus ik zou het zeer waarderen als ze ons voortaan gewoon ‘Nederlanders’ noemen. Inwoners van Nederland zijn Nederlanders en praten Nederlands. Ter illustratie: “Holland is gelegen in het westen van Nederland” (bron; Wikipedia) en als kers op de taart staat er ‘NL’ op onze kentekenplaten en nog altijd geen ‘HL’. There you go. ‘Holland, Hollanders, Hollands’ bestaat niet. Dit brengt mij gelijk bij mijn tweede puntje van kritiek.

Belgen beweren dat ze geen ‘Belgisch’ praten, maar Nederlands en/of Frans. Dit vind ik op mijn beurt dan weer een beetje gek, want ‘een Belg praat Belgisch’ klinkt voor mij aannemelijk. Allereerst zijn wíj degenen die Nederlands praten. Jullie praten Vlaams, een taal gebaseerd op het Nederlands, maar dan met eigen uitspraak, eigen regels, Franse woorden en een compleet andere zinsstructuur. Ho ho, jolige pintjesdrinkende zuiderburen, zo zijn we niet getrouwd. Oké –fair nuff, jouw land, jouw regels. Máár zolang jouw inwoners mij een Hollander blijven noemen, blijf ik erbij dat een Belg Belgisch praat. Voor wat hoort wat, pannekoek.

Laatst moest per ongeluk ik net íets te hard lachen. Een passerende schoolgenote vertelde mij namelijk dat ik volgens haar geen ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands) praat. Dit omdat mijn Nederlandse woordvolgorde verschilt van haar Vlaamse. Logischerwijs barstte ik (écht onbedoeld) uit in ontzettend hard geschater, omdat ik écht dacht dat ze een grapje maakte. Toen ik haar door mijn geproest heen probeerde te vertellen dat ik als Nederlander volgens mij uit het land der oorsprong van de Nederlandse taal kom, kon ik aan haar gezicht aflezen dat zij het helemáál niet zo grappig vond. Way to make friends Juliette, jij tactloze en luidruchtige Nederlander.

Als laatste zou ik echt aanraden dat je je inwoners hun rijbewijs niet meer bij een blik pilsener meegeeft. Belgen in het verkeer kijken niet, die gáán gewoon. Niet alleen de auto’s, nee hoor, was het maar zo. De bussen, de voetgangers en álles ertussenin. In de auto heeft menig Belg nog nooit van kijkgedrag gehoord, ze zijn hier meer van het “gas op de lollie en gaan met die banaan”-principe. Zo moeilijk is het niet, Belgen, gewoon éven je best doen. Achteruitkijkspiegel, zijspiegel, schouder. Dat zou het verkeer in de Leuvense binnenstad in elk geval een stuk veiliger maken en vooral minder achterlijk doen functioneren.

Maar gelukkig ben je mooi.

Juliette

PS: over die vette, zure mayo moeten we het binnenkort ook nog maar eens even hebben.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op het weblog van Juliette.