ThePostOnline

De triggerhappy Haagse popo

29-11-2012 08:47

‘Politie, Politie, blijf staan!’. BAM! En dood was Rishi, de 17-jarige Hagenaar die afgelopen zaterdag werd neergemaaid door de Haagse popo. Volgens een ooggetuige had de 17-jarige Rishi zijn handen omhoog en werd hij al neergemaaid voordat hij ‘Fuck the Police‘ kon zeggen. Raar, want uit eerdere verklaringen bleek hij aan zijn broekriem te zitten. Wat is het nou?

En ja hoor, elke keer wanneer Nederland geschokt is, komen de clichés uit de kast. “Hij was zo’n lieve jongen, deed geen vlieg kwaad”.
Iedereen was geschokt, hoe kon de Haagse popo nou een lieve jongen neerschieten? Uiteindelijk kwam men er achter dat deze lieve jongen een allochtoon was en een strafblad had. Tsjah, daar begon de karaktermoord op de nieuwe martelaar van 2Pac-beminnend Nederland.

“Hij had een straatverbod dus was ook geen lieverdje” of “hij volgde de instructies van de agenten niet op”.
BAM! Die zit! 1-0 voor Telegraaf-lezend Nederland. Die Rishi moest gewoon zijn handen omhoog doen, maar in plaats daarvan zat hij aan zijn broekriem. Dat krijg je met lage afgezakte broeken. Eigen schuld, dikke bult.

Afgeketste kogel

En toch, ook al was Rishi de tweede 2Pac, was hij die donderdag daarvoor bij de kinderechter geweest en zat hij aan zijn broekriem, waarom gericht schieten? Kijkend naar de foto van Rishi was hij een tengere tiener. Als de popo daarvan al in zijn broek schijt, dan kunnen we beter Afghaanse agenten deze kant opsturen voor een trainingsmissie. Hoe bedoel je, ongeschikt?

Maar nee, de agent in kwestie schoot niet gericht. Het was volgens het OM goed mogelijk dat hij op de grond mikte om een stoeptegel tot zwijgen te brengen. Twee stoeptegels zijn dus voor autopsie meegenomen door het OM.

Stoeptegel schieten

Serieus, een stoeptegel? Je ziet een tengere allochtoon – die mogelijk een wapen bij zich heeft – aan zijn broekriem zitten, en het eerste waaraan je denkt is een stoeptegel liquideren? Wow Haagse popo, dat is nog eens gedegen werk, wat een kunde, wat een training. Dat het wel vaker misgaat als een politieagent zijn wapen trekt is duidelijk, waarom er niets aan gedaan wordt blijft een raadsel. Waar blijven de Kamervragen?

Dat de stoeptegels ook niet van de Haagse popo houden, blijkt uit de doodsbedreiging die geuit werd door één van de stoeptegels op het desbetreffende perron. Een smet op de zaak, en zeer schandelijk. Want ook al kan onze Haagse popo niet mikken en liquideren ze stoeptegels, een doodsbedreiging verdient niemand, ook niet deze agent.

Ooggetuige
Uit het laatste nieuws blijkt nu dat de agent in kwestie wel degelijk gericht schoot. Althans als we ooggetuige Anna moeten geloven. Daarnaast zat Rishi niet aan zijn broekriem, maar had hij keurig zijn handen omhoog en schrok hij van de commotie. Nog voordat Rishi “Thug-Life!” kon uitschreeuwen, werd hij neergemaaid door de agent.

Er zijn nu dus twee scenario’s denkbaar: Rishi vormde een bedreiging en de agent in kwestie kan niet mikken, of Rishi had zijn handen omhoog en de agent in kwestie voelde zich zo bedreigd, dat hij hem wel moest neermaaien.

Hoe het ook zij, de Haagse popo, en politiek moeten nu eens bij zichzelf te raden gaan. Zijn onze agenten wel goed genoeg getraind om hun vuurwapen te trekken, en hoeveel agenten kunnen überhaupt dit soort situaties aan? In de tussentijd eerst de agent in kwestie maar eens schorsen en een aanvraag indienen voor een Afghaanse trainingsmissie naar Den Haag. Ik zie de Taliban al tegenstemmen.

Shashi Roopram is bereikbaar via twitter.