ThePostOnline

Duitse rechter verbiedt ‘slachtpartijen’ op voetbalveld

29-11-2012 12:25

Heeft u gezien hoe Peter Crouch gisteren bijna tandeloos van het veld ging? Wie gaat de tandarts betalen? In Duitsland hebben ze daar een oplossing voor: de overtreder. 

Vanochtend bepaalde een Duitse rechter dat het eens klaar moet zijn met die schandalige overtredingen van amateurs. Het wordt tijd om je eindelijk eens netjes gedragen. Een handje om de neergeslagen, doormidden getrapte of knock-out gekopte tegenstander weer overeind te helpen? Doe geen moeite. De rechter heeft gesproken: 50.000 euro en we praten nergens meer over.

Oorlog

Is dit een precedent? Blessureleed is een schrijnend fenomeen op de amateurvelden, waar voetbal ook gewoon oorlog is. Wie denkt dat de meest schandalige overtredingen plaatsvinden op het hoogste niveau omdat daar het grote geld zit, heeft het mis. Als financiële belangen van iedere prof al een razende maniak kunnen maken, ga dan maar na wat die duizenden hechte vriendenteams wel niet allemaal voor elkaar over hebben.

Het oerinstinct van de amateurvoetballer die strijdt voor zijn vrienden, gecombineerd met de afwezigheid van 26 camera’s, slechts onder toeziend oog van een toevallig ingedeelde scheidsrechter zonder kaarten op zak en een dreiging van maximaal vijf minuten naar de dug-out als het echt te bont wordt, is wekelijks de reden dat EHBO-posten draaiende blijven.

Videobewijs

Probleem op de amateurvelden is de bewijsvoering. Bij de profs kunnen we alles terugzien. Herinnert u zich Niels Kokmeijer nog? De ex-voetballer is ex-voetballer dankzij een moordpoging van Rachid Bouaouzan in 2004. De camera’s brachten het wapen van een gestrekt been goed in beeld, Kokmeijer liep een dubbele beenbreuk op en de voetbalwereld was jaren geschokt.

Zo zag het einde van een voetbalcarrière er dus uit. Rachid B. werd voor de rechter gesleept en kreeg uiteindelijk een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden, tot tevredenheid van de na-jaren-revalidatie-weer-lopende Kokmeijer. Hulde aan het videobewijs.

Contactsport

Maar nu mogen ook de amateurvoetballers van Duitsland hun borst nat maken. Tijdens een wedstrijd tussen de talentlozere voetbalgoden werd de knie van Michael S. vernietigd. De arme jongen mocht maar liefst 12 keer onder het mes en kan alsnog niet meer voetballen. Zijn baan verloor hij ook. Dus maar naar de rechter, die de misdadiger tot het betalen van 50.000 euro smartengeld aan het slachtoffer veroordeelde.

De Duitse voetbalbond onderstreepte het belang van de uitspraak, ook zij weten dat de term contactsport juist in de laagste speelregionen het meest creatief geïnterpreteerd wordt.

Conclusie: Het amateurvoetbal bij de oosterburen ziet er vanaf vandaag een stukje minder spectaculair uit, maar wie graag op maandag weer richting zijn werk loopt zal dat voor lief nemen. En de vriendenteams die van plan zijn met Pinksterren op voetbalkamp naar Duitsland te gaan, zijn bij deze gewaarschuwd.