Politiek

Tweede Kamer vindt jachtuitje personeel toch niet zo handig

29-11-2012 14:55

Kijkje in de keuken (ha,ha) bij de Tweede Kamer. Een personeelsuitje van het restaurantbedrijf bleek een drijfjacht én een verkapte lobbypoging te zijn. Dat was tegen het zere been van de Partij voor de Dieren. Het presidium van de Tweede Kamer ziet dat nu ook in.

De keukenbrigade van het parlement deed op uitnodiging van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV) mee aan een drijfjacht in de Hoekse Waard. Gezelligheid alom en de buit bestond uit enkele hazen en konijnen. Maar toen gooide de KNJV haar eigen glazen in door in het huisblad – De Nederlandse Jager – de ware aard van de geste te laten zien. “De KNJV wil wild eten onder de aandacht brengen van de volksvertegenwoordiging, omdat in de Tweede kamer wordt beslist of ook in de toekomst de Nederlander een stukje duurzaam geoogst wild van eigen bodem kan genieten.”

Via-via lobby van de jagers
Aha, een lobby dus om via het keukenpersoneel van het parlement de heart and minds en magen van onze volksvertegenwoordigers te bereiken. De Partij voor de Dieren kaartte de kwestie aan bij het presidium van de Kamer en kreeg deze week een reactie: de deelname had voorkomen moeten worden. “Een betere inschatting was in verband met de politieke gevoeligheden over de jacht op zijn plaats geweest,” laat een woordvoerder van de Tweede Kamer aan DeJaap weten. Maar zijn de jagers in hun opzet geslaagd, staat er binnenkort hert, ree en fazant op de menukaart in Den Haag? “Neen”, laat de zegsman weten. “Dit alles heeft geen enkele invloed op ons inkoopbeleid gehad.”

Schepschotel-problematiek
De Partij voor de Dieren heeft altijd een scherp oog gehad voor het restaurantbedrijf van de Tweede Kamer. Vorig jaar nog wist Esther Ouwehand een oplossing af te dwingen voor de schepschotel-problematiek waar de Nationale Vergaderzaal enige tijd mee kampte.