Zijn vrouwen dommer dan mannen?

29-11-2012 13:00

Een regeltje op teletekst, twee Oost-Europees klinkende namen die een WK aan het spelen zijn. Het was de schaakpagina. Twee namen die me niets zeiden. Nu ben ik geen enorme schaakkenner, maar de namen van een paar toppers komen me toch wel bekend voor. Dus ik ging naar de pagina om te kijken waar het hier om ging. Het bleek de wedstrijd tussen Antoaneta Stefanova en Anna Oesjenina te gaan. Vrouwen ja. Er is een apart wereldkampioenschap schaken voor vrouwen.

Jagers
In een hoop sporten is het heel begrijpelijk dat er gescheiden wedstrijden bestaan. Dat je het alleen tegen je eigen geslacht opneemt. Door hun lichaamsbouw worden mannen makkelijker sterker en sneller. Jagen vs. koken en de kinderen opvoeden, dat verhaal. Het wereldrecord op de 100 meter hardlopen is bij de mannen een stuk lager dan bij de vrouwen. Dat is ook de reden dat er flink onderzoek werd gedaan naar Foekje Dillema en Caster Semenya. Een overdaad testosteron is doping.

Er zijn ook sporten waar de battle of the sexes wel in de zelfde wedstrijd wordt beslecht. In motor- en autosporten zijn de vrouwen weliswaar op de vingers van een hand te tellen, maar ze doen wel mee en eindigen niet standaard op de laatste plaatsen.

En natuurlijk de paardensport. Zowel bij de springruiters, de military en het dressuur zijn mannen en vrouwen volledig gelijkwaardig.

Dom of niet?
Je zou denken dat dat bij schaken en dammen hetzelfde zou zijn. Het gaat immers niet om fysieke kwaliteiten als kracht of uithoudingsvermogen. Het gaat om intelligentie en in de wetenschap en de rest van de maatschappij is het toch wel duidelijk dat vrouwen daar geen stap in achterlopen.

Wat is het dan? Tactisch inzicht? Dat vrouwen dat minder hebben en dat er daardoor ook geen vrouwelijke coaches in de top van het (mannen-)voetbal, American football of basketbal zijn. Of ligt het aan de jeugd? Dat het voor jongetjes meer geaccepteerd is om tegen elkaar te strijden. Dat meisjes toch geacht worden gezellig samen te spelen.

Er zijn vrouwen die zich daar niks van aantrekken, zoals Judith Polgar, die uit principe niet meedoet met het vrouwen-WK. Voor de emancipatie zou het goed zijn als alle vrouwelijke schakers zo zouden zijn en dat over een paar jaar de strijd om het wereldkampioenschap wordt uitgevochten tussen een man en een vrouw (of twee vrouwen).

CC-foto: Aida