Weten & Tech

Thierry Baudet snapt niks van internationaal recht

30-11-2012 17:54

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens besloot vorig jaar dat Irakezen Groot-Brittannië mogen aanklagen, voor schendingen van mensenrechten in Irak. ‘Joepie,´ juichte ik, ´eindelijk een beetje gerechtigheid.´ Want ik had in mijn eerste masterscriptie in filosofie gestreden voor de stelling dat individuen alle staten in internationale rechtbanken zouden moeten kunnen aanklagen. Want staten zijn assholes. En Het Europees Hof vergroot met deze uitspraak de groep mensen die staten kan aanklagen.

Thierry Baudet vindt deze uitspraak niks, zo blijkt in zijn boek ´De aanval op de natiestaat´. Waarom? Omdat het hof Groot-Brittannië in haar soevereiniteit beperkt. ´Welk recht heb jij, een buitenlander, om mij te komen vertellen wat ik moet doen?’ is het motto van een hoofdstuk in het boek, een citaat van Ernest Hemingway. En dat is een beetje het hele idee van het boek, dat wij vrij moeten zijn om te doen wat we willen. Wie zou dat kunnen tegenspreken?

Vrijheid foetsie
En internationale rechtbanken zijn slecht voor de soevereiniteit. De rechters interpreteren verdragen en internationaal recht en dat leidt tot nieuwe regels. Maar de staten hebben nooit met deze regels ingestemd, dus ze worden gedwongen om tegen hun wil te handelen. Vrijheid foetsie. Weg soevereiniteit.

Sterker nog, het is ondemocratisch en tegen het idee van de rechtsstaat. Want je kan noch de rechters van hun troon schoppen, noch kan je de regels van internationaal recht veranderen. Dit zijn in een notendop Baudet’s bezwaren tegen internationale rechtbanken. Ik kan een heel eind in dit argument meegaan, maar Baudet vergeet één ding: het argument dat een rechter blind in zijn vonnis dient te zijn. Dus je zou een vonnis moeten slikken, ook als je de tegenpartij bent. Laten we die rol aannemen.

Sexy
Stel je voor dat Iran Nederlands gas sexy zou vinden en zou overwegen om militair binnen te vallen, het liefst in Rotterdam, een toegangspoort van Europa. Iran kan beargumenteren dat de Nederlanders massavernietigingswapens onder hun bed verstoppen en een gevaar voor de vrede zijn.
En zo stormt Iran Nederland binnen, zonder toestemming van de Veiligheidsraad – illegaal – want deze toestemming is de enige legale manier om oorlogje te spelen; net als zelfverdediging na een aanval. Jij als Nederlander bent het daarmee oneens. Het kan; we hebben immers 16 miljoen meningen en niet alle Nederlanders zullen de Iraniërs een nat welkomskusje geven.

Hoewel je betoogt dat Iran het internationaal recht schendt, is het niet mogelijk naar het Internationaal Gerechtshof te stappen. Noch kan je van het hof tijdens de Iraanse bezetting eisen dat Iran zijn speelgoed inpakt en terug naar huis marcheert. Vette pech voor jou.

Nazi-praktijken
Nou moeten de Iraanse soldaten zich netjes gedragen, volgens internationaal recht. Bijvoorbeeld mensenrechten respecteren. Maar dat gaat niet zo makkelijk, nadat  de soldaten in moordmachines zijn getransformeerd en voor in hun hoofd gestampt hebben dat Nederlanders nazi’s zijn. Bovendien heeft psycholoog Philip Zimbardo aangetoond dat mensen nazipraktijken binnen een paar dagen opnieuw uitvinden als er geen wetten bestaan en als men macht over een ander heeft. Dus een oorlog leidt automatisch tot beestachtig gedrag.

Iran kan ook moeilijk controleren wat al die soldaten uitspoken, want oorlog is anarchie. Bovendien weten we van Sun Tzu dat soldaten een beetje lol in de oorlog moeten hebben, want dat is handig voor motivatie. Als ze mogen plunderen en verkrachten, hebben ze meer lust in oorlog, dan als ze slechts
voor propaganda moeten sterven.

Daardoor zal een staat extreem loyaal aan zijn soldaten moeten zijn als ze wil dat de soldaten loyaal aan de staat zijn. Dus de staat zal zijn best doen om (oorlogs) misdaden te verdoezelen. Vette pech voor jou.

Soevereiniteit en soevereiniteit
Maar waarom zou jij verplicht moeten zijn om dit te beleven? Waarom moet jij toekijken terwijl een peloton vol testosteron je dochter bevrucht? Waarom moet jij je conditie trainen om lood te ontwijken van soldaten die je als schietdoel gebruiken? Waarom moet jij genieten terwijl de Iraniërs je nagels uit trekken en tonnen water door je strot gieten? Alleen omdat jij, een buitenlander, geen recht hebt om de Iraniërs te vertellen wat ze moeten doen? Hoezo houdt de vrijheid van de Iraniërs in dat zij jou mogen folteren, verkrachten, vermoorden? Hoezo houdt de Iraanse soevereiniteit in dat Iran altijd de Nederlandse soevereiniteit kan schenden met een illegale oorlog?

Wat jij wilt, is dat je tenminste naar een internationale rechtbank kan stappen en Iran voor schendingen van mensenrechten kan aanklagen. Je wilt een vergoeding en dat de Iraniër bestraft wordt. Je wilt Iran kunnen dwingen om in de toekomst je mensenrechten te respecteren. Dus je wilt een internationaal hof voor mensenrechten. En als je een trotse irrealist bent – zoals ik – droom je van een hof waar je kan eisen dat Iraniërs oprotten. Je geeft geen reet om de Iraanse soevereiniteit.

Het ware motto van Baudet
Het is niet de enige plek waar Baudet de soevereiniteit van een machtige Westerse staat voorrang geeft op de soevereiniteit van een machteloze staat. Ik begin daardoor te vermoeden dat Baudet het niet om de soevereiniteit gaat, maar dat hij een machiavellist is, die gelooft dat je alles mag doen om de macht te bemachtigen en te behouden. En internationale rechtbanken staan in zijn weg. Dus het echte motto van Baudet is: “Welk recht heb jij, een buitenlander, om mij te komen vertellen dat ik jou niet mag dwingen? Want ik ben Thierry Baudet.”