Business

Beurzen omhoog na bankensteun Spanje

03-12-2012 14:58

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen lieten maandagmiddag mooie winsten zien. Een officiële aanvraag van noodsteun voor de Spaanse banken gaf de markten een extra duwtje in de rug. De handel werd eerder op de dag al gesteund door een positief industriecijfer uit China.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,7 procent hoger op 338,81 punten. De hoofdindex tikte op 340,47 punten de hoogste tussenstand van 2012 aan en stevent af op de hoogste slotkoers van het jaar. De MidKap-index won 0,4 procent tot 526,08 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,9 procent.

De hoofdgraadmeter in Madrid noteerde vlak. Spanje vroeg maandag formeel om Europese hulp bij de herkapitalisatie van zijn noodlijdende banken. Het geld, 39,5 miljard euro, wordt rond 12 december uitbetaald.

Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex na enige minuten handelen 0,2 procent hoger. Beleggers wachten nog op de inkoopmanagersindex van de Amerikaanse industrie.

Eerder op de dag bleek al dat de omvangrijke Chinese industrie vorige maand voor het eerst sinds oktober vorig jaar weer is gegroeid. De industrie in de eurozone liet daarentegen in november opnieuw een krimp zien, maar in een iets minder sterk tempo dan een maand eerder.

Maritiem dienstverlener SBM Offshore ging aan kop in de AEX met een winst van 3,3 procent. TNT Express was de grootste daler met een min van 0,8 procent.

AkzoNobel steeg 2,3 procent na de aankondiging dat Ton Büchner op 7 december terugkeert als bestuursvoorzitter van het verfconcern. Büchner zat sinds 18 september thuis wegens oververmoeidheid, maar is inmiddels volledig hersteld.

Air France-KLM klom 1,2 procent. Een woordvoerder van KLM liet in een reactie op een artikel in De Telegraaf weten dat de Nederlandse luchtvaartmaatschappij geen vastomlijnd plan heeft om banen te schrappen. De krant schreef dat KLM 3000 banen wil schrappen.

De euro profiteerde ook van het formele hulpverzoek voor de Spaanse banken en bereikte op 1,3075 dollar de hoogste koers in 6 weken tijd. De eenheidsmunt viel daarna weer terug tot 1,3040 dollar, tegen 1,3005 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie klom ruim 1 procent tot 90,05 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent duurder.