Business

Facebook wil Whatsapp kopen. Wat kost dat?

03-12-2012 18:04

Facebook wil ruim een jaar na zijn beursgang de gratis berichtdienst Whatsapp overnemen. Whatsapp is in de App store nu nog een gratis App voor Androidtoestellen en Blackberry, al zal daar waarschijnlijk verandering in komen. Gebruikers van de iPhone betalen nu al eenmalig 90 cent. In de nieuwe rubriek op DeJaap vragen wij ons af: wat kost dat, Whatsapp?

De telecomsector is flink de dupe van de gratis berichtdiensten als Facebook, Whatsapp en Groupme. In 2011 kostte het de sector 14 miljard door en dit jaar werd al 23 miljard dollar misgelopen door de chat-toepassingen. Al geeft dat nog geen specifieke informatie over wat Whatsapp waard zou zijn.

Eind vorig jaar maakte Whatsapp haar gegevens openbaar over het jaar 2011. Bekend werd dat er een miljard berichten per dag gestuurd werden. Dat zijn er 41,666,667 per uur, 694,444 per minuut en 11,574 per seconde.  Whatsapp is tussen de 100 en 500 miljoen keer geïnstalleerd en is tot op heden de nummer 1 app in de Nederlandse Appstore.

Wat kost dat?

Willem Vermeend, voormalig staatssecretaris van Financiën (PvdA) en hoogleraar fiscaal recht en fiscale economie aan de Universiteit van Maastricht, merkt de razendsnelle ontwikkelingen in de digitale snelweg op. “Hierdoor is elk getal wat ik noem een gok. Het zal vast een hoog bedrag zijn: de aandeelhouders zijn ontevreden en het business model van Facebook staat onder druk. De prijs is dus vast idioot hoog en economisch onverantwoord.”

Internetstart up kenner Roel de Hoop sluit zich bij Willem Vermeend aan. “We hebben te maken met een Amerikaanse markt, in plaats van een Europese markt.”

DeJaap Bizz oordeelt:

DeJaap businesspanel denkt dat er minimaal 250 miljoen dollar geboden zal worden. Omdat: 1. Facebook in elkaar is gestort. 2) Facebook weet dat er te veel voor Instagram betaald is. 3. Whatsapp geen advertenties heeft, dus veel minder waard is. Als er meer dan 350 miljoen voor neer wordt geteld, dan ben je als aandeelhouder van Facebook goed in de aap gelogeerd.