Business

Industriecijfers houden Wall Street in toom

03-12-2012 18:28

NEW YORK (ANP) – De beurzen op Wall Street staan maandag op een klein verlies. Tegenvallende berichten over de Amerikaanse industrie kwamen bovenop de aanhoudende zorgen over de begrotingsruzies in de Amerikaanse politiek.

Na ongeveer 4 uur handel stond de Dow-Jonesindex 0,2 procent lager op 12.997 punten. De S&P 500 zakte 0,2 procent tot 1414 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq noteerde vlak op 3009 punten.

De activiteit in de Amerikaanse industrie koelde in november onverwacht af. Na twee positieve maanden namen vooral de orders en de vooruitzichten voor de werkgelegenheid af. Economen weten de terugval aan de orkaan die eind oktober over het noordoosten van de VS raasde en aan de onzekerheid over de 'fiscal cliff'.

De tegenvallende cijfers over de Amerikaanse industrie deden het optimisme over de opleving van de industrie in China teniet. Dit weekeinde werd gemeld dat de industrie in China vorige maand voor het eerst sinds oktober juist weer tekenen van groei vertoonde.

Ondanks de industriecijfers bleef de aandacht van veel beleggers toch vooral gericht op de Amerikaanse politiek. Republikeinen en Democraten lijken de afgelopen dagen niet dichter bij een compromis over de begroting te zijn gekomen, waardoor de dreiging van de automatische bezuinigingen en belastingverhogingen die zonder akkoord in werking treden in de lucht blijft hangen.

Delta Air Lines leverde 2 procent in. Volgens mediaberichten overweegt de luchtvaartmaatschappij een belang van 49 procent in Virgin Atlantic over te nemen van Singapore Airlines.

Dell won bijna 5 procent. De computerfabrikant profiteerde van een koopadvies door analisten van Goldman Sachs.