Sport

Ook Jeffrey de Visscher moet een biografie gaan schrijven

03-12-2012 15:01

Een voormalig teamgenoot bij mijn amateurclub V.V. Kwadijk – West I, zondag vierde klasse – haalde ooit de landelijke kranten, nadat hij als wisselspeler een rode kaart kreeg voor het lozen van zijn urine vlak naast het veld. De persoon in kwestie, ik zal hem voor het gemak even W. noemen, was zijn spieren warm aan het lopen voor een invalbeurt, toen hij besloot nog even snel zijn zenuwen er uit te plassen. Ware het niet dat hij dit in de ogen van de scheidsrechter niet ver genoeg buiten de lijnen deed: rode kaart.

Wildpoepen
Goed, erg smakelijk en slim was het misschien niet, maar ik kan me niet voorstellen dat ook maar iemand van de hooguit twintig aanwezige supporters hierdoor een trauma heeft opgelopen. Uiteindelijk kreeg W. hiervoor vijf wedstrijden wedstrijden schorsing van de KNVB. In het betaald voetbal zijn er spelers die het nog bonter maken, weliswaar niet op of rondom het veld. Afgelopen vrijdag maakte FC Emmen bekend dat het contract met aanvaller Jeffrey de Visscher wordt opgezegd. Geen bijzonder nieuws, tenzij je woonachtig bent in Emmen of omgeving. Enkele uren later claimde het Dagblad van het Noorden de ware reden achter de contractontbinding te weten: De 31-jarige De Visscher was in beschonken toestand wildpoepend naast zijn auto aangetroffen.

Het incident zou twee weken geleden hebben plaatsgevonden. Het moet een bijzonder tafereel geweest zijn voor de dienstdoende agent: een volwassen vent, half verscholen achter zijn autodeur, gehurkt in de berm. Ontkennend dat hij de bestuurder van de auto is. Jeffrey mag zich gelukkig prijzen dat hij niet te maken had met de schietgrage politieagent uit Den Haag; handen omhoog was nogal lastig geweest in die pose. Dat leed bleef hem bespaard, wel kostte het hem zijn rijbewijs. Toen zijn werkgever hier lucht van kreeg kon hij niet rekenen op veel steun. Het contract van de rechtsbuiten, die normaliter toch al niet veel speeltijd krijgt, wordt per 1 januari 2013 ontbonden.

Toernooitje poepwerpen
In Zwolle kan men meepraten over een dergelijk geval. Op het kampioensfeestje van Zwolle van afgelopen seizoen misdroeg speler Alexander Bannink zich dusdanig, dat hij uit de selectie werd gezet. De reden? Bannink zou na wat biertjes te veel zijn uitwerpselen naar een politieagent hebben gegooid. Het zijn taferelen die je niet in Nederland verwacht, maar in slechte gevangenisfilms, waar doorgedraaide kinderverkrachters als ultieme schreeuw om aandacht een toernooitje poepwerpen organiseren. Waar of niet waar, Bannink werd een week verbannen naar het tweede elftal. Het huwelijk tussen Bannink en Zwolle zou daarna niet lang meer standhouden. Sinds het begin van dit seizoen staat hij onder contract bij, jawel, FC Emmen.

Biografie
Nederland is momenteel in de ban van verhalen over (ex-)voetballers die opscheppen over hun uitspattingen in het verleden. Dat kan ik ook, moet Jeffrey gedacht hebben. Zijn daad haalde zelfs de internationale media. Over een paar jaar zal hij een biografie uitbrengen, waarin hij het ware verhaal nog eens in geur en kleur zal vertellen. Sinds het wildpoepincident is hij aan lager wal geraakt. Vanuit Jellinek doet Jeffrey zijn verhaal: al zijn geld heeft hij vergokt en zijn kinderen mag hij niet meer zien – wat zijn ex-vrouw overigens zal ontkennen. Zijn huwelijk liep op de klippen na een affaire met een paaldanseres. Bij De Wereld Draait Door en Pauw en Witteman mag Jeffrey zijn boek komen promoten. We zullen er weer van smullen.