Business

Terugval industrie zet Wall Street op verlies

03-12-2012 20:30

NEW YORK (ANP) – De beurzen op Wall Street stonden maandag de hele dag op verlies. Tegenvallende berichten over de Amerikaanse industrie kwamen bovenop de aanhoudende zorgen over de begrotingsruzies in de Amerikaanse politiek.

Ruim een half uur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,4 procent lager op 12.975 punten. De S&P 500 zakte 0,4 procent tot 1410 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,3 procent tot 3002 punten.

De activiteit in de Amerikaanse industrie koelde in november onverwacht af. Na 2 positieve maanden namen vooral de orders en de vooruitzichten voor de werkgelegenheid af. Economen weten de terugval aan de orkaan die eind oktober over het noordoosten van de VS raasde en aan de onzekerheid over de 'fiscal cliff'.

De tegenvallende cijfers over de Amerikaanse industrie deden het optimisme over de opleving van de industrie in China teniet. Dit weekeinde werd gemeld dat de industrie in China vorige maand voor het eerst sinds oktober juist weer tekenen van groei vertoonde.

Ondanks de industriecijfers bleef de aandacht van veel beleggers toch vooral gericht op de Amerikaanse politiek. Republikeinen legden maandag nieuwe bezuinigingsvoorstellen op tafel, die een einde moeten maken aan de slepende onderhandelingen over de Amerikaanse begroting. Afgelopen weekend werd duidelijk dat beide partijen niet dichter bij een compromis zijn gekomen. De dreiging van de automatische bezuinigingen en belastingverhogingen, die zonder akkoord in werking treden, blijft daardoor in de lucht hangen.

Delta Air Lines leverde ruim 3 procent in. Volgens mediaberichten overweegt de luchtvaartmaatschappij een belang van 49 procent in Virgin Atlantic over te nemen van Singapore Airlines.

Dell won bijna 5 procent. De computerfabrikant profiteerde van een koopadvies door analisten van Goldman Sachs.