Waarom zou je een scheidsrechter niet uit mogen schelden?

03-12-2012 12:57

Heracles-middenvelder Marko Vejinovic kende gisteren weinig geluk in de met 2-0 verloren uitwedstrijd tegen FC Groningen. Vejinovic tekende in de zestigste minuut weliswaar voor de fraaie openingsgoal. Maar zijn TomTom liet ‘m in de steek: de bal belandde snoeihard achter zijn eigen, verbouwereerde, doelman Remko Pasveer. 

Schelden
In de blessuretijd van de doodgebloede wedstrijd werd Vejinovic ook nog op rood getrakteerd door scheidsrechter Dennis Higler. Niet vanwege een moordaanslag op een Groningse speler. Maar vanwege schelden tegen de scheidsrechter. Vejinovic maakte de scheidsrechter namelijk uit voor ‘Lul’. Erg hè? Scheidsrechter Higler pikte het in ieder geval niet.

Antarctica
We leven in een land waar voorbeeldfiguren schaarser gezaaid zijn dan discotheken op Antarctica. Premier Mark Rutte liegt sneller dan het geluid. Maar blijft gewoon premier. Niemand stuurt hem naar huis. Gerenommeerde specialisten in ziekenhuizen blijken levensgevaarlijk voor kwetsbare patiënten. Raden van Toezicht laten dat allemaal gebeuren. En komen daar ook nog mee weg. In de echte wereld wordt nooit een rode kaart getrokken. Alle verantwoordelijke klootzakken komen keer op keer met de schrik vrij. Dus waarom zou een eenvoudige voetballer na een voor hem desastreus verlopen wedstrijd de scheidsrechter niet voor ‘Lul’ uit mogen maken?

Kopstoot
Hamvraag is natuurlijk: wat mag je dan wél tegen een scheidsrechter zeggen. Bijvoorbeeld als de scheidsrechter de speler die de kopstoot kréég rood geeft. En de speler die de kopstoot uitdeelt, in het veld laat staan. Wat mag je tegen een scheidsrechter zeggen, als hij de bal op de stip legt. Terwijl de bestrafte tackle twee meter buiten het strafschop werd ingezet? Mag je dan wél zeggen: ‘Krijg je het geld straks mee in een envelop? Of wordt het overgemaakt naar je girorekening?’ En níet: ‘Ben je gek geworden, blinde paardenlul?’

Adrenaline
Scheidsrechters zijn mensen. Dus mogen fouten maken. Maar mag je ze daar als speler dan wel of niet op aanspreken?Als je adrenaline door je lijf spuit. Voetbal is een ruwe sport. Boekhouders met een fluitje in hun mond moeten zich aan het spel aanpassen. Niet andersom.

God
Ik pleit er niet voor om scheidsrechters vogelvrij te verklaren. Wél vind ik dat ze niet voor god moeten gaan spelen. Dan hadden ze zelf maar voetballer moeten worden. Toch?

Authentiek taalknutselaar Ton Broekhuisen is tekstschrijver/journalist/ghostwriter. Maar vooral columnist (onder meer vele jaren voor Metro) en blogger.