Business

AEX voorzichtig omhoog

04-12-2012 08:10

AMSTERDAM (ANP) – De beurs in Amsterdam ging dinsdagochtend na een schommelde start voorzichtig omhoog. De andere Europese beurzen bleven overwegend rond de slotkoersen van een dag eerder hangen. De begrotingsruzie in de Verenigde Staten houdt beleggers langs de zijlijn.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent hoger op 337,84 punten. De MidKap-index klom 0,1 procent tot 524,45 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen bleven onveranderd, terwijl Parijs 0,4 procent wist te winnen.

In Londen steeg TUI Travel 1,6 procent. De grootste reisorganisatie ter wereld deed ondanks de crisis goede zaken op de meeste Europese markten en zag de winst in het afgelopen gebroken boekjaar met 8 procent stijgen. Ook is het nieuwe boekjaar goed begonnen.

Chipmachinemaker ASML voerde de dalers aan in de AEX met een min van 1,1 procent. Grootste stijger was bank en verzekeraar ING met een winst van 0,9 procent.

Heineken klom 0,4 procent. De bierbrouwer heeft een bod uitgebracht op de resterende aandelen in Asia Pacific Breweries (APB). Het gaat om ruim 12 miljoen stukken ofwel circa 4,7 procent van het aandelenkapitaal van APB, dat Heineken nog niet in handen heeft.

Philips steeg 0,3 procent. De Nederlandse participatiemaatschappij Varova neemt de TL-lampenfabriek in Chalon-sur-Saone over van Philips. Financiële details werden niet gegeven.

Corio won 0,2 procent. Het vastgoedbedrijf wil zijn traditionele detailhandelsportefeuille, met een waarde van circa 1,4 miljard euro, in de komende 3 à 4 jaar afbouwen. Ook wijzigt Corio zijn dividendbeleid.

In de MidKap stond toeleverancier aan de chipindustrie ASMI onderaan met een verlies van 0,9 procent. Bank en verzekeraar SNS Reaal ging aan kop met een plus van 1,7 procent.

De euro was 1,3064 dollar waard, vrijwel gelijk aan de koers aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 88,87 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper.