Goede Nederlandse comedyseries maken, het blijft moeilijk

04-12-2012 12:29

Zondagavond ging er op Nederland 3 een nieuwe Nederlandse komedieserie van start onder de naam Lieve Liza. De serie gaat over de 29-jarige Mark, die zijn baan als voetbaljournalist verliest en noodgedwongen bij een vrouwenblad terecht komt. Daar moet hij tot zijn grote ergernis de probleemrubriek voor zijn rekening nemen en de meest truttige vrouwenprobleempjes oplossen. Hij baalt stevig van zijn nieuwe werk en privé loop het ook niet zo heel lekker. Totdat Mark er achter komt dat hij de sores in zijn mannenleven heel goed kan gebruiken bij het oplossen van vrouwenproblemen.

Grote namen
Lieve Liza
is een samenwerkingsverband tussen VARA, NTR, en VPRO en geregisseerd door Jean van de Velde. Je weet wel, de man die All Stars maakte. Dat voorspelt in eerste instantie veel goeds. Ook de acteurs liegen er niet om. De hoofdrol is weggelegd voor Gijs Naber, die onder meer te zien was in Loft en De Heineken Ontvoering. Daarnaast is de muse van de Jean van de Velde, Isa Hoes te zien en speelt Loes Haverkort, die schitterde als Maxima in de succesvolle dramaserie Bernard, Schavuit van Oranje, een bijrol. Kortom, aardige ingrediënten om een geslaagde komedie te maken. Maar tijdens de eerste minuten wordt al duidelijk dat dit niet gelukt is.

Tenenkrommend
De personages worden op karikaturale wijze neergezet. Zo houden de mannen alleen van voetbal en bier zuipen en proberen ze stelselmatig onder afspraakjes met hun vriendinnen uit de komen. De vrouwen zijn vervolgens alleen maar bezig met het analyseren van hun relatie, shoppen en het plannen van hun bruiloft. Daarnaast is het acteerwerk af en toe tenenkrommend. Isa Hoes speelt, als de totaal gestreste baas van Mark, zwaar overdreven terwijl het spel van Gijs Naber bijna saai te noemen is. De grapjes die gemaakt worden hebben een hoog ‘dat zei mijn vrouw vannacht ook’-gehalte. Als de beste vriend van Mark op zijn werk gebeld wordt met ‘geweldig nieuws’, reageert zijn collega door te zeggen: “Wat, gaat je huwelijk niet door?”

Weer mislukt
Ondanks het feit dat de serie aardig wat kijkers trok voor een eerste aflevering (ruim een half miljoen) waren de reacties op Twitter voornamelijk negatief. Het blijkt maar weer eens verdomd lastig om een Nederlandse komedieserie te maken die echt grappig is. Maar waar ligt dat dan aan? Zijn het de acteurs, die wel veel ervaring hebben met drama maar minder met komedie en daardoor falen in hun spel? Of ligt het aan het onderwerp, de verhoudingen tussen mannen en vrouwen, dat inmiddels totaal uitgemolken is? Jean van de Velde waagde een paar jaar geleden een vergelijkbare poging met de komedieserie Man en Paard, die zich eveneens afspeelde op de redactie van een glamourblad en de verhoudingen tussen mannen en vrouwen op de hak nam. Man en Paard werd na zes afleveringen van de buis gehaald. Lieve Liza wacht vermoedelijk eenzelfde lot aangezien de makers de plank volledig misslaan. Zonde, want een leuke nieuwe Nederlandse komedieserie was erg welkom geweest.

Lieve Liza is elke zondagavond om 21.30 te zien op Nederland 3.