Business

Kleine winsten op Europese beurzen

04-12-2012 10:37

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen wisten dinsdag na een wisselvallige opening voorzichtig de weg omhoog te vinden en kleine winsten te boeken. De omzetten bleven daarbij laag. De begrotingsruzie in de Verenigde Staten houdt veel beleggers langs de zijlijn.

,,Het positivisme viert hoogtij. Schijnbaar willen we verder omhoog. Het is wachten op een slot van de AEX boven de 340 punten. Gisteren werd dat niveau even aangetikt, maar viel de markt richting het slot toch weer terug. Vandaag proberen we het opnieuw. Het is verder een erg rustige markt en op bedrijvenniveau is er weinig nieuws'', aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,5 procent hoger op 338,92 punten. De MidKap-index klom 0,2 procent tot 525,08 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen stegen 0,2 procent, terwijl Parijs 0,7 procent wist te winnen.

Het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS won in Parijs 2,8 procent door speculatie op een spoedige wijziging van de aandeelhoudersstructuur tussen de Franse en Duitse overheden.

In Londen steeg TUI Travel 2,9 procent. De grootste reisorganisatie ter wereld deed ondanks de crisis goede zaken op de meeste Europese markten en zag de winst in het afgelopen gebroken boekjaar met 8 procent stijgen. Ook is het nieuwe boekjaar goed begonnen.

Grootste stijger in de AEX was bank en verzekeraar ING met een winst van 1,9 procent. Chipmachinemaker ASML voerde de dalers aan met een min van 1,1 procent.

Heineken klom 0,2 procent. De bierbrouwer heeft een bod uitgebracht op de resterende aandelen in Asia Pacific Breweries (APB).

Corio won 0,7 procent. Het vastgoedbedrijf wil zijn traditionele detailhandelsportefeuille, met een waarde van circa 1,4 miljard euro, in de komende 3 à 4 jaar afbouwen. Ook wijzigt Corio zijn dividendbeleid.

In de MidKap stond toeleverancier aan de chipindustrie ASMI onderaan met een verlies van 0,9 procent. Navigatiebedrijf TomTom ging aan kop met een plus van 1,7 procent.

De euro was 1,3073 dollar waard, tegen 1,3060 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie stabiliseerde op 89,05 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper.