ThePostOnline

‘Ouders Nieuw Sloten traden niet op’

04-12-2012 11:22

“Dit was geen incident en het kan bij veel meer amateurclubs gebeuren.” Jeroen Böggeman, leider van de B1 van voetbalclub WV-HEDW uit Amsterdam, speelde eerder dit seizoen tegen Nieuw Sloten B1, het team waarin de drie jongens spelen die verdacht worden van de fatale mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. “De sfeer was vijandig, de ouders gaven het verkeerde voorbeeld.”

Vijandige sfeer

“We speelden thuis en dan staat er altijd genoeg publiek langs onze velden. De sfeer voor onze jeugdspelers was daarom niet direct intimiderend, maar de scheidsrechter van die wedstrijd stond er niet voor zijn plezier,” vertelt Böggeman. “De jongens van Nieuw Sloten begon eerst elkaar af te zeiken, maar dat is niet zo bijzonder in het voetbal. Het werd wel merkwaardig toen hun ouders zich plots tegen de scheidsrechter keerden. Duidelijk het slechte voorbeeld, want al snel werd het spel grimmiger en de sfeer vijandig.”

“Gelukkig is onze wedstrijd niet in een vechtpartij geëindigd,” vervolgt de jeugdleider die goed ingevoerd is in het amateurvoetbal. “Maar dat de mishandeling van de grensrechter geen incident is, mag wel duidelijk zijn. Dergelijke vechtpartijen zijn aan de orde van de dag. Het probleem is veel groter dan de jeugd van Nieuw Sloten, er staan genoeg clubs bekend om de agressieve houding van hun teams. Het overlijden van de grensrechter van SC Buitenboys is ontzettend tragisch, maar dit zou bij veel meer amateurclubs kunnen gebeuren.”

Zero tolerance

“Er móet een zero tolerance beleid worden gevoerd. Vanuit de club en vanuit de ouders. Zelfs bij de meer geciviliseerde clubs wordt er niet opgetreden door het jeugdbestuur als de junioren hebben gevochten. Dat kán niet. En de rol van de ouders is zo belangrijk. Als hun kind een smerige overtreding maakt of een veel te grote mond tegen de scheidsrechter heeft, moeten zij het als eerste afkeuren. Direct tot de orde roepen die jongens. Dat gebeurt niet; niet in gedrag en niet in woorden.”

“Het is eigenlijk krankzinnig dat we het hier überhaupt over hebben, maar het moet echt anders. Er zal keihard en consequent moeten worden opgetreden tegen dit volslagen belachelijke voetbalgeweld. Dat is niet alleen de verantwoordelijkheid van de spelers, maar zeker ook van de clubs en de ouders.”