Business

Beurzen houden winst vast

05-12-2012 14:55

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen wisten woensdagmiddag de winsten vast te houden ondanks een tegenvallend Amerikaans banencijfer. Signalen dat de nieuwe Chinese leider de economische groei van het land wil stimuleren zorgden voor optimisme onder beleggers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,2 procent hoger op 338,36 punten. De hoofdindex doet voor de derde handelsdag op rij een poging om op het hoogste slotniveau van het jaar te eindigen. De MidKap-index klom 0,6 procent tot 527,26 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,3 procent.

In New York stond de Dow-Jonesindex kort na opening 0,3 procent hoger. Uit cijfers van loonstrookverwerker ADP bleek dat de werkgelegenheid in de private sector in de Verenigde Staten in november met 118.000 arbeidsplaatsen is toegenomen. Economen rekenden op een groei van 125.000 banen.

China gaat onder Xi Jinping, die in maart Hu Jintao opvolgt als president van de Volksrepubliek, verder met het scherpstellen van zijn economische beleid om stabiele groei te waarborgen. De kersverse leider van de Communistische Partij wil in 2013 vooral de binnenlandse groei aanjagen en de economische hervormingen doorzetten.

In de AEX daalde Philips 0,8 procent. Brussel heeft Philips en zes andere internationale concerns een boete opgelegd van in totaal ruim 1,47 miljard euro voor verboden prijsafspraken over televisieonderdelen. Philips zegt in hoger beroep te gaan tegen de boete van enkele honderden miljoen euro's voor het bedrijf.

CSM steeg ruim 4 procent in de MidKap. Volgens analisten van ING zal speciaalchemieconcern DSM in de loop van 2013 of 2014, wanneer de bakkerij-activiteiten van CSM van de hand zijn gedaan, mogelijk een bod uitbrengen op het bedrijf. AEX-fonds DSM kreeg er 0,1 procent bij.

In Helsinki klom Nokia ruim 9 procent. De Finse mobieltjesmaker gaat in samenwerking met telecomaanbieder China Mobile zijn nieuwste smartphone lanceren op de Chinese markt.

De euro was 1,3070 dollar waard, tegen 1,3080 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 88,44 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent duurder.