Business

Beurzen richting topniveaus 2012

05-12-2012 10:43

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen kropen woensdag opnieuw richting de hoogste slotstanden van 2012. Uitlatingen van de nieuwe Chinese leider zorgden voor optimisme over een wereldwijd economisch herstel.

,,Het is een beetje Sinterklaas op de beurzen. Het blijft allemaal redelijk liggen ondanks de discussie over het afschrijven van de Griekse schulden. Ook slecht nieuws uit Spanje, waar de industrie opnieuw is gekrompen, en de aanhoudende onzekerheid over de fiscal cliff in de VS lijken even te worden vergeten", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,3 procent hoger op 338,56 punten. De hoofdindex doet voor de derde handelsdag op rij een poging om op het hoogste slotniveau van het jaar te eindigen. De MidKap-index klom 0,5 procent tot 526,82 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,4 procent.

China gaat onder Xi Jinping, die in maart Hu Jintao opvolgt als president van de Volksrepubliek, verder met het scherpstellen van zijn economische beleid om stabiele groei te waarborgen. De kersverse leider van de Communistische Partij wil in 2013 vooral de binnenlandse groei aanjagen en de economische hervormingen doorzetten.

Op macro-economisch vlak bleek dat de bedrijvigheid in de dienstensector van de eurozone in november in een trager tempo is afgenomen dan verwacht. De detailhandelsverkopen namen in oktober daarentegen veel sterker af dan verwacht.

In Londen klom Tesco 2,6 procent. Het Britse supermarktconcern houdt zijn Amerikaanse winkelformule Fresh & Easy tegen het licht.

In de AEX won Aegon 1,4 procent. De verzekeraar wil in Oekraïne de levensverzekeraar Fidem Life overnemen om daarmee zijn positie op de markten in Centraal- en Oost-Europa te versterken.

CSM steeg 4,8 procent in de MidKap. Volgens analisten van ING zal DSM in de loop van 2013 of 2014, wanneer de bakkerij-activiteiten van CSM van de hand zijn gedaan, mogelijk een bod uitbrengen op het bedrijf. AEX-fonds DSM bleef onveranderd.

De euro was 1,3094 dollar waard, tegen 1,3080 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 88,76 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent duurder.