Europees voetbal: Nederlandse clubs en de kunst van het ‘rust geven’

05-12-2012 11:18

PSV deed het in de Europa League, ging ten onder en kreeg de hoon van de natie over zich heen. FC Twente probeerde het in het bekertoernooi en verloor van FC Den Bosch. Ajax zou het misschien graag willen doen, maar stelt dan zoveel kinderen op dat Terre des Hommes zich zal roeren. Feyenoord hoopt het ooit te kunnen doen maar heeft nog te weinig selectiespelers. Een mooi fenomeen, overgewaaid uit de grote competities: even lekker een paar basisspelers rust geven.

Een tip voor onze ‘Eredivisietoppers’; niet meer doen. Natuurlijk is er op zich niks mis mee om je topscorer een ronde te sparen. De ware doelpuntenmachine zal altijd het net vinden en het begrip wedstrijdritme is hem vreemd. Ook de wekelijks hardwerkende veteraan op het middenveld mag best eens rust krijgen in een wedstrijd die er iets minder toe doet. Maar de kunst hiervan is dat het team er niet meteen uit komt te zien als een veredeld café-elftal.

Real Madrid liet gister zien hoe het wel heurt. Geen Özil, dan Kaka. Geen Xabi Alonso, dus Modric. Di María mag blijven zitten, Callejón doet het werk. Ook in Dortmund verstaat men deze kunst. Lewandowski bleef zitten tot een klein kwartier voor het einde. Schieber verving hem met verve door de winnende treffer voor zijn rekening te nemen. Barcelona zal het vanavond nog eens voordoen.

Natuurlijk heeft veel, zo niet alles, te maken met budget. Maar, coaches van de Eredivisie; als je er het materiaal niet voor hebt, doe het dan niet. Het is een aanfluiting voor het Nederlandse voetbal en een klap in het gezicht van de trouwe supporters en de neutrale toeschouwer. Gewoon je sterkste elftal opstellen en niet interessant willen doen zoals de grote jongens. Kunnen we dat afspreken trainers? In ieder geval tot er een overschrijving van ene R. Murdoch op de rekeningnummers verschijnt.

Stevan Zmiric schrijft en slaapt. Tussendoor kijkt hij voetbal en schuilt hij hier