ThePostOnline

‘Handen af van Defensie’

05-12-2012 12:00

Gisteren ontving minister Jeanine Hennis-Plasschaert de petitie ‘Handen af van Defensie’. Zelf steekt ze haar handen uit de mouwen voor een ‘fitte‘ krijgsmacht. Hoe ze daar invulling aan gaat geven laat ze nog even in het midden. Dat een fitte krijgsmacht nodig is bracht Al-Shabaab in SomaliĆ« ons weer onder de aandacht. Gingen wij tot op heden naar de piraten toe, nu zijn ze daar van plan om ons te komen bezoeken. Andere bezoeken die in een toekomstig vervelend scenario mogelijk worden, zijn bijvoorbeeld onuitgenodigde Su-34 Strike Fighters. Hoeveel Rusland er uiteindelijk aanschaft weten we nog niet, maar hun stijgende defensiebudget groeit richting een GeenStijlse ‘miljoenmiljard’. In roebels hebben we het over 20-23 trillion. Ook in ‘onze’ biljoenen koop je daar een hoop Sukhois voor.

De piraten heeft de minister in het snotje en ze is eveneens niet blind voor Sukhois met: “Nederland kan niet zonder een sterke krijgsmacht. Wie moet anders onze koopvaardij en handelsroutes op zee beschermen tegen piraten? Wie beschermt ons luchtruim tegen mensen met kwade bedoelingen?[-]”.

Goed, ze houdt de zee in de smiezen en kijkt omhoog. En aan land? Zou ze de tanks nog terug kunnen halen? Met name eentje die serieus verkeerd was terechtgekomen. Naast piraten en Russen zijn er de Chinezen die zich bewapenen. En India. Daar wonen straks meer mensen dan in China. Op de piraten na dragen ze ons allen momenteel in min of meerdere mate een goed hart toe, maar dat kan in een paar jaar veranderen. Soms verslechteren internationale verhoudingen sneller. Veel sneller dan de tijd dat een land of machtsblok nodig heeft om weer een behoorlijke defensie op te bouwen.

Gelukkig hebben we nog wat lawaaiige video’s om stennis mee te schoppen
http://www.youtube.com/watch?v=gjizELNwRCg

Is 18 stuks PzH2000 voldoende voor een fitte krijgsmacht? Meer artillerie heeft de Landmacht niet meer. Een Landmacht van twee reguliere brigades met twee bataljons elk. Voor wat de deling waard is, circa 4 stukken per bataljon. Ter vergelijking, aan het eind van de Koude Oorlog had de Landmacht negen reguliere brigades van drie bataljons elk, waar 222 M109s beschikbaar voor waren, circa 8 stukken per bataljon. Daarnaast was er nog getrokken artillerie (81/51 in oorlogstijd ‘inzetbare’ stukken 155 mm M114/39 –.pdf) en was er het MLRS raketsysteem (22 stuks).

M109

Su-34

De Cheetah, een Su-34 antwoord op de korte afstand. Bij ons eveneens afgeschaft. Wij houden het op kortere afstanden uitsluitend bij Stingers