Sport

Het einde van het tijdperk Wenger nadert

05-12-2012 09:00

Het doet dit seizoen nogal pijn om naar een wedstrijd van Arsenal te kijken. De topploeg maakt al voor de zoveelste keer een teleurstellend seizoen door en wist pas 5 van de 15 wedstrijden dit seizoen te winnen. Natuurlijk werden er de afgelopen seizoenen wel steeds Champions League gehaald maar dat was grotendeels op het conto van Robin van Persie te schrijven. Eigenlijk is er nog maar een man die Arsenal kan redden en dat is Arsène Wenger… door op te stappen wel te verstaan.

Het is een probleem waar elke trainer eigenlijk wel een keer tegen aanloopt. Het verstrijken van de houdbaarheidsdatum. Een trainer heeft op een gegeven moment namelijk eigenlijk alles wel aan zijn team geleerd en zou dan eigenlijk moeten verkassen. Iemand die het uitbuiten van de houdbaarheidsdatum tot een kunst heeft weten te verheffen is bijvoorbeeld Aad “Afkoopsom” de Mos. Weten dat je een houdbaarheidsdatum van een jaar heb en dan toch voor drie seizoenen tekenen. Clubs blijven er maar intrappen.

Natuurlijk zijn er ook managers die wel een lange houdbaarheidsdatum hebben. Sir Alex Ferguson bijvoorbeeld die al ruim 26 jaar bij Manchester United met de scepter zwaait. Ook in de lagere divisies komt dat nog wel eens voor. Dario Gradi was bijvoorbeeld tussen 1983 en 2007 trainer bij Crewe Alexandra en nam die taak in 2008 en tussen 2009 en 2011 nogmaals aan.

Maar voor Arsène Wenger lijkt de tijd op. De Fransman werd op 1 oktober 1996 aangesteld als opvolger van interim-trainer Pat Rice. De trainer bouwde over de jaren de naam op om vooral jonge spelers beter te maken. Spelers waaronder Cesc Fabregas, Robin van Persie, Thierry Henry en Freddy Ljungberg zijn daar goede voorbeelden van.
Maar ook dat staakt de laatste tijd onder Wenger. Aaron Ramsey en Jack Wilshere worden bijvoorbeeld gezien als erg grote talenten maar lijken toch een beetje stil te staan in hun ontwikkeling.

Neem daarbij aankopen als Lukas Podolski en Santi Cazorla die niet echt uit de verf komen en het is eigenlijk duidelijk dat Wenger zijn touch kwijt is over zijn spelers. En ook de fans beginnen dat in te zien.

Was de woede van de fans eerst nog gericht op eigenaar Stan Kroenke en voorzitter Peter Hill-Wood (vooral vanwege het verkopen van bijvoorbeeld Robin van Persie aan rivaal Manchester United), maar die woede begint zich steeds meer richting Wenger te verplaatsen.

Mocht Wenger echt het beste voor hebben met Arsenal dan stapt hij op. De beste man is 63 en op zo’n leeftijd is pensioneren geen schande. Gewoon lekker naar een warm land. Jaartje of twee nog even trainen en Arsenal in de handen van een nieuwe trainer achterlaten. Iemand als Jürgen Klopp.