Business

Welke crisis? / Deze crisis!

05-12-2012 14:04

Bijna niemand vermoedde dat de internetbel zou knappen. Haast niemand zag de bankencrisis aankomen. En niemand heeft een dag in zijn agenda omcirkeld omdat hij weet wanneer de crisis voorbij zal zijn. Financiële voorspellingen worden telkens bijgesteld. Daarom selecteert DeJaap dagelijks een aanwijzing voor het einde of een doorzetting van de financiële crisis.

Welke crisis?

De beurzen kruipen naar de hoogste stand van het jaar, wat in december natuurlijk een grotere prestatie is dan in januari. De beursdag begon met een lichte groei en de uitlatingen van de nieuwe Chinese leider Xi Jinping zorgden voor nog meer optimisme in economisch herstel.

De AEX-index kon op het begin van de dag al 0,3 procent bijschrijven en kwam uit op 338,96. Ook de MidKap-index en de beurzen in Frankrijk, Londen en Parijs noteerden groene cijfers.

Deze crisis!

De Griekse schulden worden kwijtgescholden.  Ook is er slecht nieuws uit Spanje, waar de industrie weer is gekrompen.

Daarbij is er ook nog geen zekerheid over de fiscall cliff in Amerika. De fiscall cliff behelst het verplicht aflossen van de Amerikaanse begrotingsschuld, door bezuinigingen en belastingverhogingen. Dit vormt mogelijk een gevaar  voor de groei van de Amerikaanse economie en kan zo een wissel op de wereldeconomie trekken.