‘Financiering publieke omroepen niet langer op basis ledenaantallen’ (update)

06-12-2012 11:07

De Publieke Omroep gaat vanaf 2016 radicaal veranderen. Staatssecretaris Dekker (VVD) van Media (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft zojuist bekendgemaakt wat er allemaal moet veranderen. Eén van de belangrijkste zaken is de financiering van de omroepen: ledenaantallen zullen niet langer bepalen hoeveel subsidie er wordt uitgekeerd.

De omroepen zullen allemaal een minimumbedrag krijgen en verdere financiering zal worden bepaald aan de hand van de kwaliteit van de programma’s.

Tevens zal de Raad van Bestuur van de NPO veel meer invloed krijgen op de budgetverdeling.

“Er komt een verschuiving van het idee dat ieder lid telt, naar dat elke kijker telt. De kwaliteit van programma’s moet leidend zijn”, laat staatssecretaris Dekker weten.

De details van de plannen zullen de komende tijd verder worden uitgewerkt.

Update: de complete brief van staatssecretaris Dekker (pdf).

Citaat: “De publieke omroep zal de komende jaren met minder geld programma’s moeten maken. Dat moeten dan (nog meer dan nu) de beste programma’s zijn, met een publiek karakter en gericht op alle kijkers en luisteraars. Dat vereist keuzes maken en prioriteiten stellen vanuit een totaalvisie op het aanbod van de publieke omroep. Daar past geen budgetverdeling meer bij die grotendeels gebaseerd is op missies van individuele omroepverenigingen en hun omvang. Daar past wel een budgetverdeling bij die uitgaat van een evenwichtig totaalaanbod. Omroepen die voorstellen doen die daaraan bijdragen, kunnen zo relatief meer budget verkrijgen. Ik ben voornemens een budgetsystematiek uit te werken, die hieraan tegemoet komt. Uitgangspunt hierbij is dat omroepen vooralsnog een minimum garantiebudget krijgen dat hen in staat stelt vanuit een gezonde basis te functioneren. De beoogde fusieomroepen krijgen een hoger garantiebudget dan de zelfstandige omroepen. De eenmalige toeslag voor de beoogde fusieomroepen blijft staan. De taakorganisaties krijgen een budget dat passend is bij hun specifieke taak. De omvang van die taak past binnen de programmatische doelstellingen van het geheel en het daarbij behorende programmabudget. Zij blijven meedoen met geld op schema. De sturing van de raad van bestuur van de NPO op het programmabudget wordt in het belang van een evenwichtig totaalaanbod vergroot. Hierdoor komt een grotere verantwoordelijkheid te liggen bij de raad van bestuur. De raad van bestuur van de publieke omroep zorgt voor heldere criteria en voldoende “checks and balances” in het bestel en een adequate verantwoordingsystematiek naar het publiek.