Niet het voetbal is ziek, de maatschappij is ziek

06-12-2012 13:00

Sinds de noodlottige zondagmiddag staan sportsites vol met mogelijke oplossingen, zitten sportjournalisten in praatprogramma’s en staan de sportkaternen van de kranten bol van verhalen over geweld. En dat terwijl de dood van Richard Nieuwenhuizen niks met voetbal te maken heeft.

Dat de jongens grensrechter Nieuwenhuizen doodtrapten op een voetbalveld is toeval. Een afgrijselijk toeval, maar wel toeval. Als een treinconducteur deze jongens op zwartrijden had betrapt was die conducteur mishandeld. Zou een ambulance het wagen om in de buurt van de jongens te komen zou een hulpverlener er aan hebben moeten geloven.

Ik pleit niet voor een terugkeer naar de jaren vijftig, maar je merkt overal een ontzettend gebrek aan respect voor autoriteiten. Bij jongeren en volwassenen. Als een leerling na problemen op school een waarschuwing krijgt of geschorst wordt, dan krijgt hij thuis geen straf, maar komen zijn ouders naar school om de leraar te bedreigen.

Als een politieagent een opmerking maakt over je gedrag of een boete uitschrijft wegens te hard rijden of gevaarlijk weggebruik dan is de eerste reflex om hem of haar de huid vol te schelden, niet om je fout te erkennen. Want jij doet niks fout en alle autoriteiten zijn er om je te pakken.

Het overtreden van regels lijkt stoer en status op te leveren. Als er een bordje staat dat je niet op het gras mag lopen, dan is het natuurlijk het leukst om dat toch te doen. Als je van je leraar je mobieltje niet mag gebruiken is het natuurlijk het leukst om stiekem onder je tafel toch te whatsappen. En hoewel het sinds een paar jaar verboden is om in poptempels als Paradiso te roken worden er na een uurtje meestal toch met een triomfantelijk gezicht sigaretten opgestoken. Fight the power!

Onschuldige voorbeelden, maar ze niet veroordelen of aanpakken creƫert een tendens. Welke regeltjes mag je wel overtreden en welke niet?

Een vlagvader bij De Wereld Draait Door en andere deskundigen pleiten voor het afschaffen van de buitenspelregel, omdat die tot te veel frustratie zou leiden. Onzin. Wat is de volgende stap? Zullen we als er weer een conducteur in elkaar wordt geslagen zwartrijden maar niet meer strafbaar maken? Want betalen voor een treinkaartje zorgt voor veel te veel frustratie.

Het doodschoppen van Richard Nieuwenhuizen is geen sportprobleem, maar een maatschappelijk probleem. Daar heeft de KNVB een kleine rol in te spelen, de rest van de maatschappij een veel grotere.

CC-foto: Bramus!