Nora: Hello Kitty huilt en lacht

06-12-2012 11:54


Is ze een behaagziek kindvrouwtje of een tragische heldin die haar man en kinderen verlaat om haar eigen weg te gaan? Halina Reijn laat in Ibsens Nora de kijker tot het laatst in het ongewisse.

In een luchtig turquoise niemendalletje en op hoge hakken dartelt Nora het podium op. De glimmende shoppingtassen staan voor op het podium. De schoenen gaan direct uit, Nora is thuis en geniet van de door haar gecreëerde ambiance. Als haar man thuiskomt, is haar geluk compleet. Als hij zijn ‘krekeltje’ vanwege haar koopverslaving berispt, kronkelt zij onderdanig in allerlei bochten en doet enthousiast mee aan dit machtspelletje. Hello Kitty huilt en lacht in vijftig schakeringen van huwelijksgenot.

Maar toneelschrijver Ibsen kon zijn personages natuurlijk niet aan hun (nood)lot overlaten en al snel duiken de eerste problemen op. Nora heeft met een valse handtekening geld geleend om een kuur voor haar zieke echtgenoot te bekostigen, zonder dat ze hem dit geheim heeft verteld. Een vrouw moet zich verre houden van geldzaken, en Nora vreest dan ook de maatschappelijke schande als haar geldschieter haar misstap dreigt te openbaren.

Gemanipuleerd door echtgenoot en de eisen van de maatschappij
De spanning stijgt en Thomas Ryckewaert in de rol van echtgenoot begrijpt niets meer van zijn tot voor kort ideale echtgenote Halina Reijn. Uiteindelijk zal die voor zichzelf kiezen. De oorspronkelijke titel van Ibsens stuk luidde in 1879 nog Een Poppenhuis, en de vraag is sindsdien of Nora inderdaad een poppetje is, gemanipuleerd door echtgenoot en de eisen van de maatschappij die zich vrijvecht, of een verdorven vrouw die kinderen en man achterlaat voor eigen genot. Ruim een eeuw later is die keuze moreel gezien niet meer zo simpel. Halina Reijn switcht knap tussen Kitty en Catwoman en speelt misschien wel de rol van haar leven. Ze houdt haar kleren aan, dat helpt. De jonge regisseur Thibaud Delpeut bewijst dat hij deze diva aankan en haar tot grote hoogte brengt. Misschien is het een beetje veel buitenkant en weinig diepe emotie, maar dat geeft juist een extra lading mysterie mee aan Nora.

Nora t/m 7 februari 2013