ThePostOnline

Zwarte Piet-agenten die hangjeugd observeren, in Rotterdam gebeurt het gewoon

06-12-2012 17:33

Nu Sinterklaas met zijn knechten weer terug naar Spanje zijn, haalt crimineel Rotterdam opgelucht adem. Niet omdat ze niet zijn meegenomen in de zak van de Sint, maar vooral omdat de Rotterdamse politie hierdoor een geducht wapen niet meer kan inzetten. De Doorgeefpiet.

De politie in Rotterdam schijnt al een paar jaar gebruik te maken van zogenoemde Doorgeefpieten om in de aanloop naar 5 december groepjes jongeren op straat te observeren. “Als mensen een Zwarte Piet zien, wanen ze zich onbespied”, zegt een woordvoerder. De resultaten zijn verbluffend: één ingevorderde gestolen iPad en een aantal bekeuringen wegens het uitschelden van… Zwarte Pieten.

Coördinator Doorgeefpieten
Ik vind het fascinerend nieuws en probeer me voor te stellen hoe dat in zijn werk gaat. Heeft ieder bureau bijvoorbeeld een paar Zwarte Pieten outfits in de kast hangen? Of is er een centraal distributiepunt voor de outfits? Wordt er bij aanhoudend succes uitgebreid naar Kerstmannen en paashazen? Zou Coördinator Doorgeefpieten een bestaande functie zijn binnen het Rotterdamse korps?

Hoewel Coördinator Doorgeefpieten niet direct klinkt als benijdenswaardige positie, lijkt hij me een machtig man. Het type dat je zeker te vriend moet houden. Eén slechte grap, of een opmerking over de borsten van zijn vrouw, en voor je het weet sta je vanaf half november met je geschminkte hoofd hangjeugd te observeren. In een maillot.

Sollicitatie
Vanaf 1 januari bestaat de politie uit één groot, landelijk korps. Gezien de doorslaande successen in Rotterdam kan het niet anders of er komt straks ook een landelijk Pieten Departement. Ik kan me voorstellen dat de positie van LCD (Landelijk Coördinator Doorgeefpieten) per direct een van de meest gewilde functies van het land zal worden. De sollicitatieprocedure gaat binnenkort van start!