Plato in Rotterdam: zoveelste platenzaak kapot

07-12-2012 16:44

De bekende platenzaak Plato in Rotterdam sluit vanaf januari 2013 naar alle waarschijnlijkheid haar deuren. Dat past in een trend: tussen 2000 en 2010 daalde het aantal platenzaken met 25% (van 1281 winkels naar 924) en daalde de omzet van de muziekmarkt met meer dan 15%.

De schuldige voor deze trend is natuurlijk het internet. Illegaal downloaden is erg populair en vormt een grotere bedreiging dan het legaal downloaden van muziek. In 2010 werd echter een stabiele daling verwacht.

Plato en Concerto
De huidige baas van de Plato in Rotterdam wijt het vroegtijdig einde van de platenzaak niet alleen aan de teruglopende markt, maar het zou ook aan de belabberde popcultuur in Rotterdam liggen: “Ik hoor bijna nooit meer van mensen in de winkel dat ze naar een concert in Rotterdam geweest zijn. Zelfs Rotterdamse bands willen tegenwoordig het liefst hun cd presenteren in Paradiso.”

Ter vergelijking: hoe gaat het met de Concerto in Amsterdam? Dick van Dijk, eigenaar van Concerto in Amsterdam en meerdere Plato-zaken, laat weten dat het met Concerto prima gaat. Dat verschil is inderdaad onder andere ontstaan door het verschil tussen Amsterdam en Rotterdam: “Amsterdam is een cultuurstad, heeft meerdere poppodia, het studentenleven is hier bruizender en de culturele high- en lowbrow is hier meer aanwezig. Daarbij is Concerto altijd al de grootste muziekzaak van Nederland geweest.”

Plato zoekt eigenaar
Dick van Dijk laat weten dat de huidige eigenaar de zaak niet van de hand doet door de krimpende markt. “Hij wilde dat het personeel de zaak overnam, maar daar had men geen trek in. De huidige eigenaar wordt zestig en heeft last van z’n gehoor (wat het runnen van een platenzaak behoorlijk lastig maakt, red). Daarbij verwachtte hij een nieuw en duurder huurcontract. Daardoor sluit Plato in Rotterdam nu haar deuren.”

Maar zo ver hoeft het niet te komen. Dick van Dijk doet een oproep om het aan te durven met de Plato in Rotterdam: “Er is nog steeds een prima boterham mee te verdienen. Het publiek zit er, de vaste klanten komen er nog steeds en de locatie is ook ideaal zo dicht bij de Koopgoot. Er zit zeker potentie in, dus ik roep iedereen op die dit leest: neem ’t over en geef Plato in Rotterdam een doorstart.”