Bladen

‘Authentieke’ nepboer mag TVOH niet winnen (en andere weekend-topics)

09-12-2012 14:11

Wat lazen we dit weekend allemaal? U heeft weinig tijd, wij iets meer. Hier komen de meest opmerkelijke verhalen en meest bizarre nieuwsfeiten. Over sommigen kun je je zelfs behoorlijk opwinden. Johannes Rypma? Wanneer houdt het geleur met die rotzooi eens op?

Stop de ‘authentieke’ nepboer bij The Voice!

Kijk, het volk mag dan wel stemmen, maar of ze ook smaak hebben is een tweede. In het Steve Jobs klassement komt Johannes Rypma, de bravoure-Fries zonder bereik, niet verder dan de zesde plek. Méér dan terecht. Vorige week verpletterde de blonde charmeur zijn tegenstander met 85% van de stemmen in een programma dat draait om het zoeken naar een zanger met de beste stem. Vrijdag werd het joch wéér niet teruggestuurd naar Friesland na een Joe Cocker imitatie op brugklas-niveau.

De om zijn authenticiteit bewierookte zanger staat volgende week zelfs in de finale. Als hij wint is het programma The Voice een gênante aanfluiting gebleken, waarbij het niet, zoals aangekondigd om de beste stem draait maar om een lulletje rozenwater met een provinciaal meerderwaardigheidscomplex dat meisjeshartjes laat overslaan. Van Velzen zei het vrijdagavond goed: ‘Ik word niet geïnspireerd door wat ik hoor.’
Hear! Hear! Doe er wat aan mensen!

Tatjana analyseert scheidsrechtersmoord

Iedereen heeft altijd een mening over alles. Playboy-routinier Tatjana Simic duidt het Marokannen-probleem langs de lijn. ‘Die drie jongens worden nu gelyncht, maar wat is er gebeurd in hun jeugd? Ik had ook wel iemand dood kunnen slaan, door wat mijn vader me heeft aangedaan… Deze kinderen moeten hier de rest van hun leven mee leven. Dan denk ik: lieve God, help ze. Want ze zijn toch niet zomaar zo agressief?’ (Het Parool)

Knappe koppen van Samsom falen

Kun je ook té slim zijn? De briljante jongens en meisjes rondom Diederik Samsom worden vergeleken met Kennedy’s The Best and The Brightest. Maar ja, toch vergeten ze dat er ook mensen zijn die het niet altijd eens zijn met beslissingen of sommige fiscaal rattige trucjes toch doorgronden. Met het aftreden van Co Verdaas is de eerste bolleboos al afgevoerd. In de provincie kom je nog weg met gerommel met bonnetjes. In Den Haag, waar het niveau net ietsje hoger ligt, niet. (AD)

Zelfs Zeeland geraakt door crisis

In het land van Blöf en ‘ons bin zuunig’ is het nu ook raak. De crisis begint erin te hakken. Zeeland was tot 2011 de regio met de minste werkloosheid van Europa, maar de werkgelegenheid slinkt nu in één van de mooiste gebieden van ons land. Nog niet dramatisch, zoals in de industrie-centra, maar wel voelbaar. De spaarcenten raken op van veel familiebedrijven. Calvinistisch werkethos kent z’n grenzen. (NRC)

Van der Kerhofjes sarren Dick Advocaat

Dialoog van het weekend stond in het AD. Luister naar Willy en René van der Kerkhof, PSV luis in de pelsen en commercial-dieren. Vraag: Zijn jullie nou pro of anti-Dick? ‘René: ‘Vinde gij ons dik?’ Willy: ‘Ja, René hij vindt ons dik.’ René: ‘Maar vergeleken bij Dick zijn wij helemaal niet dik.’ Willy: ‘Nee, joh, maak je niet dik.’ PSV speelt straks tegen Twente. Bij verlies zullen die twee nog meer gaan jennen. (AD)

Cor van Zadelhoff houdt van koeien

…en van kalfige verslaggeefsters die hem lekker laten uitpraten. NRC’s Rinske Koelewijn tekende in amechtige bewondering op hoe vastgoedbaron Cor van Zadelhoff pochte en opschepte over zijn leven, zijn eigen lounge in het Concertgebouw, en zijn lemsteraak waarmee hij naar Londen voer. Over de bouwfraude, waar hij alles van weet, wilde hij niet praten. Wél over koeien. Vindt Cor leuke beesten. Waarom? ‘Ze spreken je niet tegen. En ze luisteren altijd.’ (NRC Lux)

Büttner en het bizarre voetballeven

VI ging op visite bij ex-woonwagenkamp bewoner Alexander Büttner. De linksback van Manchester United leeft in een sprookjeswereld. Hij is al behoorlijk opgenomen in de groep, maar moet soms wennen aan het bizarre materialisme van zijn medespelers. Rio Ferdinand woont in een huis met een kerktoren. ‘Heel cool, maar het zou niet bij ons passen’, zegt Buttner. (VI)

Turkse vliegmaatschappij grapt met Messi en Bryant

Goed spotje, met hoog ‘oh, ah en wat lief’ gevoel. Messi en Bryant, de twee grootste balkunstenaars van de planeet, doen samen iets voor Turkish Airlines.

NRC en het einde der tijden

De NRC verhuist. En dat moeten alle lezers weten. Vijftien pagina’s lang promoot de krant de nieuwe werkplek, tot en met de restaurantmedewerkers aan toe. Zie je wel meer gebeuren met stervende merken, die gaan zich op zichzelf richten, zwelgend in megalomane zelfgenoegzaamheid (NRC).

Dekker zinspeelt op BBC-model.

Staatssecretaris Dekker snapt (nog) niks van de omroeppolitiek en dat is maar goed ook. De bureaucratische puinhoop als gevolg van de verzuiling heeft geleid tot een organisatorisch monster, en daar moeten we vanaf. Bij EVA Jinek op Zondag gaf de verse onderminister aan naar een ‘centralere organisatie’ (lees BBC-model) te streven. Toen Eva Jinek hem uitlegde dat er nu 21 omroepbobo’s zich bemoeien met de programmering, keek hij als een vader die hoorde dat zijn dochter met een kameel wilde trouwen.