Business

DNB: begrotingstekort op 3,5%. Wat kost dat?

10-12-2012 17:12

De Nederlandsche Bank voorspelt weinig goeds voor de Nederlandse economie. Waar het CPB nog uitgaat van een krimp van 0,5% dit jaar en een groei van 0,75% volgend jaar, gaat de DNB uit van -1% voor 2012 en -0,6% volgend jaar. Dat betekent dat het begrotingstekort oploopt naar 3,5%  in 2013 en 2014. In onze dagelijkse rubriek: wat kost dat, een groter begrotingstekort?

Het begrotingstekort zou boven de Europees gestelde grens van 3% van het binnenlands bruto product uitkomen. Dat laat twee opties open: maling hebben aan deze grens van 3% en meer rente betalen. Of snel aflossen door te bezuinigen.

Bezuinigen of tekort laten oplopen

We hebben op dit moment een staatsschuld van 434 miljard. Daar komt, in plaats van de begrote 13 miljard, nu 5 miljard extra aan schuld bij. Er kan besloten worden om deze extra schuld niet af te lossen. We betalen nu een rente van 2,3%: dan betalen we het eerste jaar 115 miljoen, het tweede jaar 117,5 miljoen en dit getal loopt uiteraard alsmaar op. Ter vergelijking: dat is pakweg een tientje per jaar per persoon. Maar daarmee is er nog niets aan de groei van de staatsschuld gedaan; deze vijf miljard moet ook ooit nog eens afgelost worden.

Of er wordt een half procent extra bezuinigd. Deze extra schuld van 5 miljard wordt dan verdeeld over 16 miljoen mensen, wat betekent dat er 312 euro per Nederlander bezuinigd moet worden. Maar dan zijn we wel in één keer van al ‘t gelazer af. Al lijkt het kabinet daar niet warm voor te lopen.