Politiek

Tweede Kamer buigt zich over plannen publieke omroep

10-12-2012 11:00

De Tweede Kamer buigt zich maandag over de veranderingen die de publieke omroepen te wachten staan. Het is het belangrijkste onderdeel tijdens de behandeling van de nieuwe mediabegroting door de parlementariƫrs.

Kwaliteit
De omroepen kregen donderdag te horen dat niet langer het aantal leden, maar de kwaliteit van de programma’s maatgevend wordt voor de financiering vanuit Den Haag. Staatssecretaris Sander Dekker (Media) vindt het belangrijk dat de publieke omroep programma’s blijft maken die anders niet aan bod komen, zoals educatieve programma’s en documentaires.

Omroepen krijgen vanaf 2016 nog maar een minimumbedrag. De levensbeschouwelijke omroepen, zoals de RKK, krijgen helemaal geen geld meer. Volgens het regeerakkoord moeten de publieke omroepen naast de eerder aangekondigde bezuiniging van 200 miljoen euro, nog eens 100 miljoen euro inleveren.

De omroepen reageerden boos op de plannen. Ze betreuren het dat de leden buitenspel worden gezet.

Voorafgaand aan het overleg krijgt de Kamer een petitie aangeboden over het Mediafonds. Daarin pleiten de ondertekenaars voor het behoud van het Mediafonds dat subsidies verstrekt voor de productie van onder meer documentaires.