De nieuwe sporthype: Kabel-Wakeboarden

11-12-2012 10:46

Vergeet windsurfen of waterski; de nieuwe hippe sport voor jonge sportievelingen is Kabel-Wakeboarden. Op de Salon Nautique in Parijs, staat deze week de enige indoor-kabelbaan opgesteld, waar iedereen een poging mag waken. Het idee is simpel: je wordt terwijl je op een wakeboard staat, door een kabelbaan voortgetrokken. De gevorderde kan daarbij flink wat kunstjes uithalen.

Nederland
Kabel-Wakeboarden is eigenlijk een buitensport. Op meren en plassen, doen inmiddels meer dan 60.000 mensen per jaar aan deze sport in Frankrijk. En ook Nederland kent inmiddels 17 plekken waar men op een wakeboard wordt voortgetrokken met een kabel.

“Voordeel is dat je geen boot nodig hebt en ook geen last hebt van grote golven”, vertelt Franck Chocun, technisch directeur van de Fédération Française de Ski Nautique & de Wakeboard. “Je kunt figuren maken in de lucht vanaf een helling, of direct de lucht in gaan. Het is wat veiliger dan achter een boot, maar blijft spectaculair om te zien.”

Kosten
Grootste voordeel van de sport, zijn de lage kosten. Omdat de kabelbaan elektrisch is, zijn er geen brandstofkosten. Je hebt geen boot met schipper nodig. En bij de grotere banen, kunnen tien mensen tegelijkertijd wakeboarden.

Wereldkampioenschap
Zoals het een echte sport betaamt, bestaat er sinds 1998 (!) een wereldkampioenschap kabel-Wakeboard. Dit jaar wonnen de Fransen twee gouden medailles op de Filipijnen, waar 168 wakeboarders in diverse categorieën meededen. Van de landenteams eindigde Frankrijk op de derde plaats, het Nederlandse team eindigde van de 32 deelnemende landen op de 8e plaats. Er valt dus nog winst te behalen in Nederland, dus hup hippe hipsters, op die plank en binnenhalen die medailles in 2014!