Politiek

Asscher wijst miljoenenclaim roc’s van de hand

12-12-2012 12:25

De vier grote regionale onderwijscentra die een schadevergoeding van 100 miljoen euro van het Rijk eisen, kunnen wat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) naar hun geld fluiten. De vier scholen zijn naar eigen zeggen elk tientallen miljoenen euro’s misgelopen nadat het kabinet in 2007 besloot inburgeringscursussen over te laten aan de vrije markt. Asscher laat het aankomen op een rechtszaak.

Claim van 100 miljoen
De roc’s Albeda en Zadkine (Rotterdam), het roc Amsterdam en roc Mondriaan (Den Haag) kondigden vorige maand stappen aan. Zadkine heeft grote financiële problemen. Ook roc Amsterdam kampt met verliezen en wijt dit aan het wegvallen van de inburgeringscursussen: dat leidde tot minder inkomsten, dure ontslagregelingen en overtollige gebouwen.

… is nergens op gebaseerd
Volgens Asscher is de claim nergens op gebaseerd. In 2005 hebben de BVE raad (nu de MBO Raad), de toenmalig minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie en de toenmalig staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een convenant gesloten inzake de gevolgen van de invoering van de Wet inburgering. Vanaf 2007 is marktwerking ingevoerd en kochten gemeenten het inburgeringsaanbod in via aanbestedingsprocedures.

Dan maar de rechter
Roc’s hebben in de jaren 2006-2008 122 miljoen euro ontvangen om mee te kunnen doen aan de marktwerking voor inburgeringscursussen. Naast die 122 miljoen zijn de roc’s ook gecompenseerd door gemeenten en het Rijk voor aanloopverliezen in 2007. Volgens Asscher zijn de roc’s daarom ‘voldoende gecompenseerd’. “Ik wacht de aangekondigde rechtszaak af,” schrijft Asscher aan de Kamer woensdag.