Bassie luistert: Francis Albert Sinatra 1915-1998

12-12-2012 14:01

De twaalfde van de twaalfde, in de wereld van de Sinatra fanboys en -girls een belangrijke datum: het is vandaag 97 jaar geleden dat Frank Sinatra in Hoboken, New Jersey ter wereld kwam. Hieronder een kleine selectie van het wat onbekendere werk van the Chairman of the Board. Met onder meer Ave Maria, the Ding-a-lings en Frank Sinatra slaat een beatnik. Plus: Sinatra met Pieter van Vollenhoven.

De beatnik
Sinatra, 1980 in BraziliĆ«. Een man die zich The kissing bandit stormt het podium op en probeert Sinatra te kussen. Die laatste -smetvrees en twaalf keer douchen per dag – neemt dat niet en werpt de beatnik volkomen terecht van zich af.

Water?
De Dominicaanse Republiek, 1982, Concert for the Americas. Op 2:18 minuut merkt Sinatra dat ze hem een glas water hebben gegeven.
http://www.youtube.com/watch?v=Vg3esYaOy0k

Sinatra en de Oranjes
Ahoy, 1989. Pieter van Vollenhoven en prinses Margriet met het schaamrood op de kaken; tien jaar daarvoor kwam mr. Pieter tot groot ongenoegen van organisator Lou van Rees niet opdagen voor een concert van Sinatra in Amsterdam. Een groteske breuk met het protocol: alleen staatshoofden mogen een uitnodiging van Sinatra weigeren.

Sinatra, Ave Maria
Opname waar ik eind jaren negentig op Napster – bijkans kapotgemaakt door beatnik-band Metallica – op stuitte. De tijd dat je nog kon mailen met de uploader. Die mij vervolgens vertelde dat het is opgenomen op 28 maart 1945. Sinatra meets Schubert, in het latijn.

Bullshit
Sinatra met The 5th Dimension. Zoekspelletje, waar zingt Sinatra ‘bullshit’?

Ding-a-ling
Woorden zijn overbodig, Sinatra, Dean Martin en de hertjes.
http://www.youtube.com/watch?v=XeuQ5brDVdU