Politiek

Hoera, ons goud is terecht! Althans, dat hopen we…

12-12-2012 17:51

Er leefde even angst in de Nationale Vergaderzaal dat ons goud zoek zou zijn. De Bundesbank, de Duitse centrale bank, had namelijk besloten om de eigen goudvoorraad, die grotendeels in andere landen ligt, te gaan inspecteren. De Duitse Rekenkamer vond dat nodig, omdat Duitsland alleen schriftelijke verklaringen had dat het goud er ook echt lag. Maakt u zich geen zorgen, zegt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) nu. Ook al gaat hij wél slechts af op schriftelijke verklaringen.

SP en CDA vroegen zich vorige maand af of het verstandig is om het Nederlandse goud in het buitenland te bewaren. Ze vinden ook dat moet worden gecontroleerd of het goud er nog wel echt ligt, en of het inderdaad om puur goud gaat. De SP vraagt zich hardop af of het niet beter is het goud naar Nederland te halen.

Hier ligt uw goud
Dijsselbloem liet de Tweede Kamer woensdag weten dat de verantwoordelijkheid voor de opslag en het beheer van de goudvoorraad bij de Nederlandsche Bank (DNB) ligt. De beheerder van de vaderlandse schatkist liet vervolgens weten waar uw goud precies ligt: Amsterdam (11 procent), Londen (18 procent), New York (51 procent) en Ottawa (20 procent). De spreiding over meerdere locaties vergroot volgens Dijsselbloem zowel de veiligheid van de opslag als de beschikbaarheid van de goudvoorraad. Ook is het volgens hem ‘opportuun’ om de goudvoorraad dicht bij grote internationale financiële centra te hebben, zoals in New York en Londen.

Maar ligt het er nou écht?
Volgens Dijsselbloem wel. De Nederlandsche Bank ontvangt jaarlijks van alle bewaarders van het goud een overzicht van de voorraad. Daarnaast vraagt en ontvangt de interne accountantsdienst van DNB jaarlijks een verificatie van de interne accountantsdienst van de centrale banken waar het goud ligt opgeslagen.

Inderdaad, nu weten we het dus nog steeds niet. En toen verscheen gisteren ook nog eens dit zorgelijke verhaal in de Telegraaf. Kinderlijk eenvoudig liep Sanjay D. met 1,2 miljoen euro de deur uit bij De Nederlandsche Bank aan het Frederiksplein in Amsterdam.