Wie helpt Sneijder uit de crisis?

12-12-2012 15:56

Stel, je bent Wesley Sneijder. Dan ben je een 28-jarige Champions League-winnaar, woonachtig in Milaan met een weeksalaris van om en nabij de 250.000 euro. Je bent aanvoerder van Oranje en de landstitels van Nederland, Spanje en Italie staan in de kast. In Europa behoor je tot de top-middenvelders. Dan liggen de voetbalclubs aan je voeten, toch?

De situatie van Sneijder bij Internazionale is bekend. De Utrechter komt niet aan spelen toe, want hij wil zijn plots minder riante contract niet ondertekenen. Of hij is geblesseerd. Of gewoon niet goed genoeg. In ieder geval mag hij niet meer twitteren en pest het bestuur hem met rare boetes. Kortom, men verwacht dat Sneijder na de winterstop ergens anders speelt.

De geruchtenmachine is al weken op stoom en meerdere clubs worden regelmatig genoemd. De overzichtelijkheid dienende ploetert DeJaap door de lijst van gegadigden.

Manchester City
De landskampioen van Engeland ligt uit de Europese competities en staat momenteel zes punten achter op aartsrivaal Manchester United. Dat zou zomaar eens reden kunnen zijn voor de steenrijke investeerdersfamilie Al Nayhan om direct in te grijpen.

Maar coach Roberto Mancini heeft laten weten geen interesse te hebben in de tweebenige spelmaker. Op de positie van Sneijder spelen nu Nasri of Silva en die zijn goed genoeg. De vraag is of Mancini überhaupt iets te zeggen heeft over het aankoopbeleid, maar zolang hij coach van Manchester City is verdient Sneijder dus niet de voorkeur.

Paris Saint-Germain
De club uit de Franse hoofdstad is het speeltje van Qatar Sports Investments en dat betekent dat er belachelijk veel geld te besteden is. Het woord crisis verdrinkt men in de duurste champagne bij weer een goal van Ibrahimovic, die naar verluidt 400.000 euro per week verdient. Parijs moet de grootste voetbalclub van de wereld huisvesten, alle topvoetballers zijn welkom.

Of niet. Sneijder is voor een keurig bedrag van rond de 15 miljoen euro op te halen bij Internazionale, dat financieel naar adem lijkt te happen, en zijn kosten zijn per week bedragen slechts 250.000 euro. Maar coach Ancelotti ziet de komst van Sneijder niet zitten: “Hij kan bij clubs over de hele wereld spelen, maar het is zeker dat Sneijder in de winter niet naar ons komt.” Volgende!

Anzhi
Rusland, over geld gesproken. De club van Guus Hiddink kent financieel eveneens geen grens. Het salaris van spits Eto’o zou rond de 20 miljoen euro per jaar liggen, maar dan speel je wel zo nu en dan op een slecht bespeelbaar veld. Het is namelijk koud in Rusland. Zakenman Suleyman Kerimov zou iedere topvoetballer 24 uur per dag kunnen laten verwarmen door bodyguards met draagbare kachels, maar smijten met geld wil Kerimov alleen nog doen voor de echte wereldtop. Anzhi staat momenteel eerste in de Russische competitie en Sneijder is niet dringend nodig. Komt goed uit, want volgens zaakwaarnemer Lerby wil Wes ook niet richting Rusland.

Fenerbahce
De geruchten gaan dat de Turkse club serieuze interesse heeft in de vedette onder de tribuneklanten. Er zou zelfs al een bod van 10 miljoen euro bij Internazionale klaarliggen. Dat is zowel dapper als aandoenlijk van de grootmacht waar Dirk Kuijt slechts 60.000 euro per week ontvangt, want hoe willen zij Wesley het salaris bieden dat hij verdient? Het Turkse voetbal zit barstensvol passie, maar qua niveau spreekt het minder tot de verbeelding. Fenerbahce wil Sneijder helpen, maar Sneijder wil het zelf niet.

Tottenham Hotspur
Een prachtige club uit London, maar laten we de erelijst eens inzien. In 2008 nog de League Cup gewonnen, in 1999 ook en in 1991 werd de prestigieuze FA Cup veroverd. De club zit de afgelopen jaren weliswaar in de lift en Sneijder is na het vertrek van Modric en Van der Vaart zeker van een basisplaats, maar hoe verhoudt de winnaarsmentaliteit van Sneijder zich tot het spelen in de subtop? En gaat Sneijder er financieel op vooruit? Nee, de topverdieners bij Tottenham verdienen slechts 92.000 euro per week.

Manchester United
De koploper in de Engelse competitie heeft een duidelijk transferbeleid: Spelers boven de 26 jaar worden niet voor exorbitante bedragen gekocht. Zo nu en dan wordt daar een uitzondering op gemaakt (Berbatov en Van Persie), maar voor Sneijder zal dat niet eens nodig zijn. Sneijder zal de Engelse competitie graag nog aan zijn carrière toevoegen en Man Utd speelt steevast om de prijzen.

Uit voorgaande transferperiodes weten we dat Sir Alex Ferguson gecharmeerd is van Sneijder, maar de vraag is of de middenvelder momenteel ook gewenst is.

De coach heeft genoeg middenvelders. Talenten Cleverly, Anderson en Powell groeien op in de schaduw van legendes Giggs en Scholes en ook Fletcher, Carrick en Nani kunnen voetballen. Toch zal Sneijder met zijn kwaliteiten onder “fan” Ferguson genoeg aan spelen toekomen. Maar ook bij United zal hij hoogstwaarschijnlijk salaris moeten inleveren.

Afkopen
Kortom, zo leuk is het niet om momenteel Wesley Sneijder te zijn. De crisis komt als een meteoriet uit een bekrompen universum zo op het eisenpakket van de gemiddelde topvoetballer af en Wesley moet er maar mee dealen. Tenzij de berichten in de media slechts tot het gebruikelijke transferspelletje behoren en alle clubs van de wereld opeens toch excuses hebben om eerder gedane mededelingen tot doordachte leugens te promoveren. Zo werkt de voetballerij nu eenmaal.

De oplossing ligt hoe dan ook bij Sneijder zelf. Zijn voormalig ploeggenoot Ryan Babel gaf eerder dit jaar een interessant voorbeeld door zijn contract bij Hoffenheim af te kopen en de liefde voor het spelletje weer bij Ajax op te zoeken. Sneijder komt voorlopig niet terug naar Amsterdam, maar in een slecht scenario wordt hij dankzij het betalen van zijn eigen afkoopsom dit seizoen toch nog kampioen van Engeland.