Bladen

Facebookprotest tegen Jan Smit

13-12-2012 08:59

Een groep Rotterdammers heeft een Facebookpagina opgericht als protest tegen zanger Jan Smit en zijn rol in de oorlogsfilm Het Bombardement. Zij vinden het gênant dat een Volendamse volkszanger de hoofdrol speelt in een film over zo’n gevoelig onderwerp en roepen mensen op ook als protest hun pagina te liken.

“Dit is een absurde keus voor zo’n gevoelig onderwerp”, stellen de initiatiefnemers op RTV Rijnmond. “Je hoeft niet uit Rotterdam te komen om een Rotterdammer te spelen: kijk maar naar Frank Lammers in De Marathon. Maar de trailer bevestigt al dat Smit niet kan acteren: dit is één grote marketingcampagne. Het had zoveel meer kunnen zijn.”

Het Bombardement is de eerste speelfilm over een van de zwartste bladzijden uit de recente Nederlandse geschiedenis. Op 14 mei 1940 wierpen 59 Duitse vliegtuigen van de Luftwaffe ruim 1300 bommen uit over het centrum van Rotterdam. Er vielen 1100 doden en vele tienduizenden gewonden. Toen de Duitsers dreigden hetzelfde te doen met de andere drie grote steden, gaf Nederland zich over. Smit speelt in de film een bokser die verliefd wordt op een Duits meisje.

Verse paling
Een grote groep boze Rotterdammers gaat op donderdag 20 december in het centrum van de Maasstad naar de film verkleed als bokser of Duitser. Zij willen er een soort Rocky Horror Picture-spektakel van maken. Fans hebben in de loop der jaren een flink aantal tradities opgebouwd van dingen die gezegd, geroepen en gedaan moeten worden tijdens een vertoning van deze cultfilm uit de jaren zeventig. De Rotterdammers willen iets soortgelijks gaan doen tijdens Het Bombardement. Zo willen zij elke keer als Jan Smit in beeld komt ‘verse paling!’ gaan roepen en elke keer als er een Duitser in beeld verschijnt ‘ik wil mijn fiets terug’.

De film beleeft dinsdag 18 december zijn wereldpremiere in het bijzijn van onder meer burgemeester Ahmed Aboutaleb.

ANP/DeJaap