Politiek

Dierenliefhebbers op stelten: Het (on)menselijke lot van bultrug Johannes

15-12-2012 14:56

Minister Opstelten zette de dierenliefhebbers’ werelden vrijdagavond op stelten toen hij goedkeuring gaf aan artsen van het Dolfinarium om de woensdag gestrande bultrug ‘Johannes’ af te maken. Het dier lag toen al bijna drie dagen op de Razende bol, een zandplaat net onder Texel. Omstreeks half tien vrijdagavond, nauwelijks een uur voordat het springtij (extreem hoog water) kwam de altijd nauwkeurige Telegraaf met de aankondiging dat het dier daadwerkelijk dood zou zijn nadat zeehondenpeetmoeter Lenie ‘t Hart dit op Twitter beweerd had. Ironisch genoeg was de Friese opvang-eigenaresse de enige die dit nieuws meldde, terwijl de KNRM en Ecomare stellig ontkenden dat het dier dood zou zijn.

Zou Naturalis Friso ook niet willen?
Waar komt Opstelten z’n toestemming vandaan? Is de beste man plotseling gepromoveerd tot minister van Economische zaken? Hij zou namelijk niet de enige zijn die baat zou hebben bij de dood van het zoogdier: Het Leidse Naturalis blijkt haar team met scalpels al opgewonden klaar te hebben staan en wil, uiteraard, de nodige duiten neertellen voor de overblijfselen van dit ‘prachtige grote exemplaar’, dat dood kennelijk wel te verplaatsen is. Zullen we in dat geval de stekker maar uit Friso trekken, zijn organen transplanteren en de restjes aan de wetenschap geven? Ik weet ook wel een kunstenaar die meer dan geïnteresseerd zou zijn in het prinselijke lijk. En de volgende keer dat het kabinet weer eens ‘strandt’, kunnen we het net zo goed laten versterven in de tweede kamer. Of er desnoods een dierenarts op afsturen.

Twitter
Heel social-mediagebruikend Texel- nee, Nederland, denkt mee met de redders en betreurt het lot van de bultrug. Slechts bij een enkeling lijkt het kwartje niet te vallen: Bij twitteraar Roel Janssen (@AmbiJanssen) bijvoorbeeld, volgens zijn twitterbio zowel jurist als PSV-fan (Oh, wacht, nu begrijp ik het). Onbeschaamd maakt deze meester in de rechten de vergelijking met een mens, waarvoor we euthanasie over het algemeen acceptabel vinden. Als ik hem op te feiten druk door te melden dat het dier, voor zover mij bijstaat, geen verklaring heeft getekend voor zijn ‘humane dood’, krijg ik behalve een retweet en de opmerking dat ik zelf op een bultrug lijk, geen respons. Jammer. Versterkt mijn vertrouwen in het Trias Politica weer.

Gelukkig lijkt de rest van Twitter het te begrijpen en word er actief meegedacht over een oplossing voor Johannes. Alles passeert de revue met een hashtag ‘#bultrug’ en een mention voor de Texelse dierenredders van Ecomare, van luchtbedden tot extra geulen, terwijl Lenie meldt dat ‘haar’ ervaren team van walvisredders niet langer kan aanzien dat de dierenartsen van het Dolfinarium bloederig te werk gaan op de zandplaat, maar de mogelijk laatste redding toegang werd geweigerd.

Gourmetten met stukjes bultrug
Of de dierenartsen – wiens boot vreemd genoeg op radars nog niet te zien was, om kwart voor tien – gisteravond daadwerkelijk hebben gehandeld, valt te betwijfelen. Of het kerstdiner verrijkt wordt met stukjes van dit zoogdier blijft ook vandaag net zo zeer onzeker. Twitter blijft duimen, half Texel deed geen oog dicht, en Johannes pakt hopelijk vandaag nog zijn kans. Ik kijk inmiddels of Mabel bereikbaar is, om het lot van haar comateuze man te bespreken.